Unatoč krizi GTC ne odustaje od golfa na Marleri

Marlera (Arhiva)
Marlera (Arhiva)

Golf na Marleri ide dalje! Vjerovali ili ne taj se višegodišnje najavljivan projekt, a možda i jedan od najdugovječnijih projekata u Istri, ne gasi. Da je tome tako potvrdili su iz poljske tvrtke GTC, koja, iako joj trgovački centri koje ima u vlasništvu više nisu profitabilni pa ih prodaje, u Marleri vidi poslovnu priliku.

Ekonomija ne ulijeva mnogo povjerenja

- Želja nam je da se što prije realizira izgradnja golfa na Marleri, za kojeg smatramo da je fantastičan projekt, tim nam je riječima glavni direktor GTC-a za Hrvatsku Arn Willems demantirao medijske špekulacije da odustaju od projekta Marlera Golf, kojim je planirana gradnja golf igrališta i turističkih sadržaja pored Ližnjana.

Willems nam je odgovarajući na pitanje zašto se do sada nije ništa konkretiziralo rekao da je Hrvatska ipak teško tržište.

- Jedan od problema je činjenica da je ekonomija u recesiji posljednjih šest godina, što investitorima ne ulijeva mnogo povjerenja. Nadalje u Hrvatskoj još uvijek nažalost postoje mnogobrojne birokratske prepreke za investitore. Unatoč tome mi smo uvjereni da će se financiranje potrebno za dovršetak Marlere naposljetku pronaći. Pojasnio je da je zadnjih nekoliko mjeseci porastao interes za tu investiciju te da su zainteresirani ulagači iz raznih zemalja uključujući Sjevernu Ameriku i zapadnu Europu, te pogotovo Englesku, Italiju i Austriju.

Početak radova prve faze na projektu Marlera, odnosno, izgradnja samog golf terena bila je prijavljena 16. srpnja 2010., a 28. lipnja 2014. prijavljeno i gradilište za drugu fazu. Bageri su na ližnjanski poluotok stigli 2013., no samo kako bi ogradili buduće veliko gradilište. Realizacija projekta stoji već nekoliko godina, a novina je da je ulagač zatražio izmjene inicijalnog ugovora. Odgovarajući na naš upit jesu li sklopili aneks tog ugovora s tvrtkom GTC, Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave nam je rekao kako je prošle godine, na inicijativu GTC-a, Konzorcij za realizaciju projekta Marlera (kojeg čine Istarska županija, Općina Ližnjan i Ministarstvo turizma) pripremio aneks ugovora kojim su se zbog neočekivano dugog proteka vremena predložile izmjene kojima bi se olakšala realizacija projekta. Naglasio je kako je investitor ponudio tri bitne promjene ugovora koji se mogu i ne moraju prihvatiti te pretočiti u aneks.

Usuglašavanja investitora i Općine

"Obuhvat projekta bio bi 18 polja, umjesto 27 polja. Standardno golf igralište sadržava 18 polja koje u potpunosti zadovoljava funkcionalnost igrališta. Naše je shvaćanje da se rokovi pomiču zbog objektivnih okolnosti ishodovanja dozvola", obrazložio nam je Drandić. Komentirajući slučaj rekao je da je projekt opterećen i željama privatnog investitora te promjenom lokalne vlasti što iziskuje dodatno vrijeme za upoznavanje s projektom, kao i dodatna pitanja. Naglasio je da aneks ugovora nije potpisan, zbog usuglašavanja investitora i Općine Ližnjan.

Ližnjanska načelnica Maja Cvek kaže da je netočna Drandićeva insinuacija da se zbog upoznavanja općinskog rukovodstva s projektom iziskivalo novo vrijeme.

Štetno produljenje rokova

"Činjenica je da su tvrtki GTC istekli svi ugovorom vezani rokovi i zato smo, otkako smo preuzeli vođenje Općine, insistirali na sastancima. Obzirom da se navedenim aneksom znatno mijenjaju uvjeti ugovora, Općina se ne slaže s pojedinim stavkama. Prvenstveno, nije jasno iz kojeg se razloga pristupilo izradi aneksa te koji opravdani interes za navedeno imaju članovi konzorcija, tim više što odredbe postojećeg ugovora ni na koji način nisu razlog iz kojeg investitor do danas nije izvršio svoje ugovorne obveze. Općina je suglasna s promjenama rokova i smanjenjem igrališta pa čak i redoslijeda gradnje te je dala svoju suglasnost za početak radova, iako isto nije bilo predviđeno ugovorom, a sve iz razloga kako bi projekt čim prije zaživio", rekla je Cvek.

Dodala je kako Općina Ližnjan ne smatra opravdanim niti potrebnim, već čak štoviše i potencijalno štetnim sve daljnje prijedloge ulagača. Navela je da to misli za izmjenu rokova izgradnje (koji su odavno prošli). Zatim, to što se investitoru dozvoljava da započne i dovrši radove iz druge faze, bez obveze da prethodno dovrši prvu fazu, a što je uvjet iz aktualnog ugovora. I na koncu, ugovorna kazna postavlja na maksimalnih milijun eura (na koji iznos je dana bankarska garancija), uz odricanja prava konzortima da potražuju bilo kakvu dodatnu naknadu štete nastalu zbog neispunjenja ili zakašnjenja.

Zaključila je kako je Općina Ližnjan odlučila sama donositi daljnje odluke o navedenom, sve kako bi zaštitili interese Općine na najbolji mogući način, obzirom da ni Ministarstvo turizma nije upoznato sa svim okolnostima. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter