Unatoč kiši uprizorene žive jaslice u Gračišću


Kad su večeras, na Stjepanje, utihnula večernja zvona na zvoniku crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije te na gračaškom placu zapjevao zbor župe Stari Pazin, započelo je uprizorenje živih jaslica. Gotovo u isti tren prestala je kiša koja je cijelo poslijepodne padala u tom kraju, vjetar se stišao kao da ne želi prekidati božićne pjesme koje su se razlijegale drevnim gračaškim trgom.

Prizor su upotpunili posjetitelji, znatiželjnici i Gračišćani, koji su svojim slikovitim kostimima uspjeli dočarati vrijeme Isusova rođenja. Scenografiju za biblijski scenarij, koji je za ovu prigodu prilagodio Alen Bažon, izvanredno je dočaralo Gračišće, koje svoje urbano tkivo nije mijenjalo stoljećima pa se posjetitelji ovdje ne osjećaju kao gosti, već kao svjedoci biblijskog događaja.

Putem prema Betlehemu, zapravo gračaškim ulicama, Josip i Marija, koje su ove godine tumačili Ivan i Nikolina Božić, tražili su prenoćište, prolazili su uz radionice starih zanata, zaboravljenih obrta i kućanskih poslova. Na kraju su se skrasili su se u štalici pod zvonikom crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije.

Uprizorenje Isusova rođenja, završnog čina živih jaslica, odigralo se u toj drvenoj štalici. Prema biblijskom opisu, u štalici su bili magarac i krava, a ovdje dva magarca, među koje je u jasle položena dvomjesečna Dora Božić, kći Nikolne i Ivana.

Vijest o rođenju brzo se proširila pa su u štalicu prvi pohitali pastiri koji su u okolici čuvali svoja stada. Sjajna zvijezda repatica pokazala je put i trojici kraljeva s istoka, koji su sveto novorođenče darivali tamjanom, zlatom i smirnom. U njihovim su ulogama bili Ivan Mijandrušić, Josip Bažon i Josip Širol.

Oni koji su na Stjepanje propustili žive jaslice u Gračišću mogu ih posjetiti na Bogojavljenje, 6. siječnja iduće godine. Do tada mogu pogledati velike jaslice koje Alen Bažon svake godine postavlja u župnoj crkvi, a u Špitalu se može razgledati izložba jaslica malih Grašišćana. (M. RIMANIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter