Unatoč kiši bralo se ljekovito bilje i spravljalo ukusna jela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvodnevni Festival samoniklog bilja u Kršanu i ove je godine okupio pedesetak izlagača. Sedmi po redu Festival otvorio je u subotu ministar turizma Anton Kliman uz nazočnost brojnih uzvanika.

- Čestitao bih na kontinuitetu ove manifestacije, kao i na njenom značaju, a to potvrđuje veliki broj izlagača koji se vraća svake godine. I moj sektor prepoznao je ovu manifestaciju te je iskazana potreba da se poveže poljoprivredni s turističkim sektorom. Samoniklo bilje, i čitava priča koja je osmišljena oko njega, dobar je motiv dolaska u ovu turističku destinaciju, poručio je prisutnima Kliman. Skrenuo je pozornost organizatorima da ministarstvo uskoro priprema natječaje te da budu spremni kandidirati projekte.

Državno zemljište

Domaćin manifestacije načelnik Općine Kršan Valdi Runko također je pohvalio kontinuitet manifestacije. S obzirom da je događaj posjetio predstavnik Vlade iskoristio je priliku te spomenuo kako općina očekuje povrat sada državnog zemljišta.

- Ne tražimo financijsku potporu, samo da nam se ustupi zemljište, sve ostalo ćemo sami napraviti. Kroz naručene radove uplatit ćemo u državni proračun 2,5 milijuna kuna, a kasnije svakog mjeseca po sto tisuća, jer će se otvorit pedeset novih radnih mjesta, rekao je Runko.

Brojni izlagači i ove su godine prezentirali blagodati bilja u gastronomiji, fitoterapiji, kozmetici i liječenju, a voditelji više radionica upoznavali polaznike kako brati bilje na kršanskim  livadama. Kako biljka postaje priručni glazbeni instrument, moglo se saznati u radionici Noela Šurana, svestranog umjetnika i antropologa. Posjetitelji, kojih je zbog kiše i pljuskova, bilo nešto manje nego prijašnjih godina, imali su prilike u pratnji botaničara, upoznati samoniklo ljekovito bilje u njegovom prirodnom okruženju, na svega pola sata hoda od Kršana iznad Plomina.

"Šumski kuhar" Antun Rudan, travar Franko Zgrablić, nutricionist i fitoterapeut Ivan Lesinger, te botaničar Slavko Brana, samo su neki od predavača kojima je bilje, davno ušlo pod kožu. Na sajmu se nudilo za svakog ponešto, od sušenih biljaka, do preparata za njegu kože, napitaka, sireva, suhomesnatih proizvoda te razne delicije na bazi bilja, bilo da je riječ o kuhanim jelima ili spravljenim namazima.

- Iako se ovogodišnji festival održao po izrazito nepovoljnim vremenskom uvjetima, s jakom kišom i pljuskovima, nije bilo odstupanja od zacrtanog programa. Održalo se sve što je bilo i najavljeno, čak i pokazno branje bilje, doznali smo od direktorice TZ-a Općine Kršan, Ariane Brnetić.

Maskota Smiljo Biljo

Organizatori Festivala koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ove su godine bili Općina Kršan, TZ Općine Kršan i Poljoprivredna zadruga Ćepić polje, a suorganizator Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije koja je ujedno i pokrovitelj događanja. Partner Festivala bila je  i Turistička zajednica Grada Metkovića, a gosti iz Metkovića domaćinima i posjetiteljima, pripremali su svoje kulinarske delicije.

Prvi put Festival je imao i službenu maskotu, koju je organizator nazvao Smiljo Biljo.

Da podsjetimo kako je Kršanska biljna priča do ovogodišnjeg festivala, privukla više od 20 tisuća posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter