Unatoc kišama Butoniga ostala plitka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Travanjske kiše nisu bile preobilne, na podrucju Butonige je primjerice palo manje od 50 litara po cetvornom metru. Prekinule su ipak dugo sušno razdoblje i donekle popravile stanje u podzemlju.

- Najbolje je reagirao Sveti Ivan. Izdašnost ovog izvora s 300 litara porasla je na 1.100 litara vode u sekundi, dok se izdašnost izvora Gradole s 300 povecala na 400 litara u sekundi. Jedino je Butoniga ostala na istom nivou.

Razina vode u akumulaciji vec je desetak dana ista, nije se povecala, ali je dobro to što se nije niti smanjila, istice Mladen Nežic, voditelj službe razvoja i distribucije Istarskog vodovoda Buzet.

Zapremina akumulacijskog jezera Butoniga trenutno iznosi oko devet milijuna kubika vode, no za vodoopskrbu je raspoloživo puno manje, tek oko 2,5 milijuna kubika, pod uvjetom da se crpi voda do kote 34, dokle je, prema studijama koje radi PMF iz Zagreba, dozvoljeno.

- Da bi se mogla crpiti voda i ispod te kote, potrebno je da strucnjaci iz PMF-a ponovo dodu na teren i na temelju uzorkovanja i analiza dozvole snižavanje kote, istice Nežic.

Vodoopskrba se za sada, isticu u Istarskom vodovodu, odvija bez problema, izvori Sveti Ivan i Gradole, kao i izvor Bulaž, iz kojeg se vodom prihranjuju Gradole, prelijevaju se. Trenutna potrošnja iz izvora Sv. Ivan je oko 110 litara, iz Gradola oko 360 i akumulacije Butoniga oko 90 litara vode u sekundi.

Na podrucju djelovanja Istarskog vodovoda, koji vodom snabdijeva 28 istarskih gradova i opcina, uz unutrašnjost i zapadnu obalu Istre, distribuira se oko 360 litara vode u sekundi, dok se 200 litara vode u sekundi isporucuje Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter