Unatoč istom broju vijećnika, upitno formiranje općinske vlasti

Promijenio boju dresa, ali ne i broj - Dario Tomić (17) (D. MEMEDOVIĆ)
Promijenio boju dresa, ali ne i broj - Dario Tomić (17) (D. MEMEDOVIĆ)

U drugi krug izbora za načelnika općine Fažana Radomir Korać, kao kandidat koalicije SDP-HSU, i Aleksej Mišan, kandidat koalicije IDS-Zeleni savez, ulaze "opterećeni" rezultatima izbora Općinskog vijeća koji nijednom od njih u slučaju pobjede ne osigurava jednostavno obnašanje izvršne vlasti. Jer, mada je SDP-ova koalicija osvojila gotovo pet posto više glasova od IDS-ove (43,78 naspram 39,13 posto), u Vijeću oba tabora imaju jednak broj vijećnika - šest! Onaj 13., presudni vijećnik, dolazi iz redova HDZ-a, s liste koju nosi Marinko Gazić, čime se ta stranka vraća na scenu nakon mandata izbivanja.

Malo šansi za veliku koaliciju

U Vijeću tako više neće biti nezavisnih vijećnika s dvije liste Draga Klarića i Mirka Novaka, ujedno i kandidata za načelnika, koji nisu osvojili dovoljno glasova ni za prelazak praga. Podsjetimo i da je Novak u prethodnom mandatu kao nezavisni vijećnik pristupio SDP-ovoj koaliciji i osiguravao im glas, ponekad i presudan.

Da bi Općina funkcionirala, odnosno da bi budući načelnik uživao podršku Vijeća, morala bi se složiti velika koalicija IDS-ova i SDP-ova tabora. No, u to je teško povjerovati s obzirom na dosadašnja stajališta političkih oponenta. Neki od tabora mogli bi tražiti i podršku HDZ-a, što naizgled djeluje još nevjerojatnije, barem ideološki. A o mogućnosti da se nakon konstituiranja Vijeća pojave prebjezi iz jedne u drugu koaliciju, nećemo preuranjeno špekulirati. Koji god od ovih poteza da se povuku i s jedne i s druge strane, morat će ih na koncu itekako znati opravdati i svojem biračkom tijelu.

U takvom ozračju u nedjelju će Fažanci moći birati načelnika između Koraća, koji je u prvom krugu osvojio 47,8 posto glasova, ili Mišana s osvojenih 38,11 posto. Riječ je o razlici od 207 glasova (1.021 naspram 814). Preostalih 11 posto od 2.136 birača izašlih na birališta svoj su glas dali Klariću i Novaku, dok je 3,09 posto listića bilo nevažećih.

Važni projekti i obećanja biračima

Korać, inače zamjenik načelnice u dva mandata, ističe da je njegov program podređen boljem životnom standardu mještana te da će rješavati kompletnu infrastrukturu u Šuridi, Valbandonu i Fažani. Obećao je nastavak izgradnje POS-ovih stanova i uređenja vrtića. Važni su mu projekti doma umirovljenika, proširenja osnovne škole za jednosmjenski rad i rekonstrukcije dvorane. Najavljuje izgradnju poslovnog centra, te sportskog centra u Fažani, ali i društveno-sportskog centra u Valbandonu. Kao kapitalni projekt istaknuo je "Pula sjever" za unaprjeđenje kanalizacijskog sustava te "Mala vala" za rješavanje odvodnje u Valbandonu, koje bi Fažana s partnerima realizirala bespovratnim sredstvima fondova.

Upravo jači angažman po pitanju korištenja sredstava EU-fondova obećao je Mišan, aktualni ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Puli. U kampanji je najavio transparentniji rad općinske uprave i trošenja proračunskih sredstava. Prioriteti su mu, kako je istaknuo, sigurna Fažanska cesta s nogostupom, biciklističkom stazom i šetnicom, asfalt i kanalizacija u svakoj ulici, izgradnja centra Valbandona i doma umirovljenika. U programu mu je i uređenje lučice u Valbandon i izgradnja južnog lukobrana fažanske luke, ali i osigurati da se nastava u OŠ Fažani pohađa samo u jednoj smjeni te osigurati besplatne udžbenike za osnovnoškolce. Za mlade i njihove aktivnosti Mišan najavljuje osnivanje Centra urbane kulture. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter