Unatoč hladnijem vremenu: Jesen na terasi

(Ilustracija)
(Ilustracija)

Priroda polako završava svoj ovogodišnji radni ciklus, sakuplja svoje zadnje zrele plodove, lagano se ogrće jesenjim ruhom, lišće poprima zlatnožute boje, napušta svoja stabla i pridružuje se majci zemlji. Dani su sve kraći, zrak svježiji, bablje ljeto polako prelazi u smirujuću jesen. Po feng shui tumačenjima element majke zemlje lagano se transformira u prirodno blago elementa metala.

Priroda nam je podarila softver zvani bioritam da je tako možemo pratiti u njenim mijenama. Sve njene promjene odražavaju se i na čovjekovo psihofizičko stanje. Tako i jesenji smiraj prirode, kao zaraza, prelazi na čovjeka pa čovjek polako usporava svoj radni i životni ritam.

Ni na našim ulicama ni u našim lokalima nema više vreve i užurbanosti, čak se može osjetiti kako je i zrak smireniji. Kako sada prilagoditi vaše lokale i terase novom ritmu prirode, i što je još važnije, ritmu čovjeka? Da se na njima i dalje odvija život, samo malo usporenijim ritmom. Nikako se ne smije desiti da na njima potpuno zamre svaka aktivnost.

Iako je vrijeme hladnije to ne znači da se treba odreći terase i zanemariti je, što se nažalost često može vidjeti u našim terasama. To zanemarivanje, nebriga o vrtnim garniturama i biljkama odmah se uočava i tako značajno narušava opći imidž lokala.

I u hladnim danima na terasama možemo imati topli ugođaj. Odgovarajućim rasporedom biljaka koje sada možemo zamijeniti jesenjim vrstama možemo formirati zaštićene oaze u kojima će se gost osjećati zaštićen od jesenje svježine. Osim biljaka, za tu namjenu možemo iskoristiti i drvene skulpture, svijećnjake, lampe..., paziti samo da se pri tome ne naruši slobodan protok energije iz okoliša.

U ovim hladnijim danima i svaka zraka sunca je dragocjena, zato joj treba pomoći da padne na vašu terasu. Raznovrsnost kojom postižemo prirodni sklad možemo poboljšati prilagodbom već postojećih vodenih elemenata, ne trebamo ih se odricati.

Metalnim reflektirajućim kuglama možemo dodatno privuci energiju i raspršiti je po prostoru. Tu i tamo pokoji aranžman od jesenjih plodova, nekoliko svijeća donijet će dodatnu energiju. Još koja goruća baklja uz vaš prilazni put sigurno će privući pažnju jer svojim jedinstvenim izgledom vaš lokal ne može biti nezapažen.

Toplijim zemljanim bojama i prirodnim materijalima možete ponuditi prirodni potpourri jesenjih tonova, najbolje po principu pet elemenata (vatra-zemlja-metal-voda-drvo). (Fina BALTA-ŠOŠIĆ, www.feng-shui.hr,PaKua,Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter