Unatoč bijelom štrajku, na Kaštelu bez gužvi

Na graničnom prijelazu Kaštel nije bilo gužvi
Na graničnom prijelazu Kaštel nije bilo gužvi

Unatoč bijelom štrajku slovenskih graničnih policajaca koji će, kako je najavljeno trajati do 5. svibnja, za našeg posjeta najvećem i najfrekventnijem graničnom prijelazu Kaštel nije bilo neuobičajenih zastoja i gužvi. Naime, promet je iz smjera graničnog prijelaza Dragonja, odnosno Slovenije tekao bez većih problema iako je bijeli štrajk najavljen još od petka u 14 sati.

Kako smo se i sami uvjerili razgovarajući sa slovenskim turistima koji su putovali u Hrvatsku, oni štrajk svojih plavaca podržavaju.

Hrvatska policija ne vidi razliku u prometu u odnosu na ostale dane. Prema riječima jednog od policajaca riječ je o normalnom subotnjem proljetnom danu kada je promet malo pojačan pa od slovenske do hrvatske strane granice vozačima treba 5-10 minuta.

Izlazak iz Slovenije i ulazak u Hrvatsku odvijao se u dvije prometne trake, promet je tekao nesmetano, dva policajca i dva carinika radila su istovremeno. Jednako tako bilo je u suprotnom smjeru, prema Sloveniji, a sve se slijevalo u jednu traku zbog slabijeg prometa.

Slovenski i talijanski vozači s kojima smo razgovarali i pitali ih što misle o bijelom štrajku svoje policije, kazali su da potpuno podržavaju štrajk i da nikakvih problema ili zastoja nisu imali na prijelazima. Talijani su slabije upućeni, a budući da nisu dugo čekali za štrajk nisu ni znali. Jedna vozačica iz Kranja nam je na pitanje o bijelom štrajku odmah kazala da ga podržava.

- Tako je, neka štrajkaju. Nismo ni osjetili da je nešto drukčije nego inače. Nismo dugo čekali i sve je uredu, a policija neka štrajka, tako treba, kazala nam je jedna slovenska državljanka iz Kranja.

I drugi vozači s kojima smo razgovarali imali su slične odgovore i nitko nije kritizirao policiju.

Na cijelu situaciju naša granična policija također nije imala nikakvih primjedbi. Ono što smo uspjeli iz njih izvući je tek da su u stalnom kontaktu sa slovenskom stranom i da koordiniraju posao, uostalom kao svaki drugi dan.

Sindikat policije Slovenije najavio je da bi bijeli štrajk mogao potrajati do 5. svibnja i da se na prijelazima mogu očekivati zastoji i gužve radi temeljitije i sporije provjere dokumenata. Razlog štrajka slovenskih policajaca je smanjenje sredstava za dohotke u okvirima rezova u javnom sektoru za ovu godinu. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter