Unajmili Zagrepčanina da im vrati novac od kamatara

Milan Vukšić (M. MIJOŠEK)
Milan Vukšić (M. MIJOŠEK)

Zbog sumnje na kazneno djelo protupravne naplate i poticanje na kazneno djelo, umaška je policija kriminalistički obradila tri osobe iz Umaga i jednu iz Zagreba. Utvrdila je sumnju da je 36-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela protupravne naplate i lihvarski ugovor. Sumnjiči se da je 39-godišnjak iz Zagreba pokušao počiniti protupravnu naplatu, a na to su ga poticali 57-godišnji i 22-godišnji Umažanin.

Premda policija nije dala imena osumnjičenih, riječ je o predsjedniku Gradskog vijeća Umaga, Milanu Vukšiću (57) i njegovom 22-godišnjem sinu koji se terete za poticanje 39-godišnjaka iz Zagreba za utjerivanje navodno preplaćenog iznosa 36-godišnjem umaškom kamataru.

Lihvarske kamate

Prošlog utorka su 39-godišnjak iz Zagreba, kao i Vukšić sa sinom privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske radi ispitivanja i zatim pušteni, dok se protiv 36-godišnjaka s područja Umaga kaznena prijava podnosi u redovnom postupku.

Tijekom istraživanja je utvrđeno da je 22-godišnjak od 36-godišnjaka tijekom 2013. godine u više navrata posuđivao novac s dogovorenim višestrukim povratom od posuđenog. Budući da 22-godišnjak nije vratio sav novac koji je 36-godišnjak smatrao da mu treba vratiti, stariji je muškarac mlađem više puta prijetio. Mladić je smatrao da je 36-godišnjaku vratio i više novca nego što je trebao, zato je odlučio vratiti dio tog novca te je zajedno s ocem pronašao 39-godišnjeg Zagrepčanina kojeg su potaknuli na počinjenje kaznenog djela. Nakon što su mu dali potrebne informacije, 39-godišnjak je prošle godine, 29. studenog navečer, došao pred vrata stana Umažana (36-godišnjaka) u Ulici Vladimira Nazora i predstavio se kao dostavljač pizze. Kada mu je 80-godišnja žena otvorila vrata, Zagrepčanin ju je fizički napao, a potom je pretražio stan u potrazi za novcem, odnosno s ciljem povrata preplaćenog duga. Muškarac nije pronašao novac te je starici ukrao ključeve, a prilikom počinjenja kaznenog djela ju je i lakše ozlijedio.

Osjeća se nevin

Milana Vukšića smo telefonski pitali da nam kaže o čemu se radi te o utemeljenosti sumnje na protupravnu naplatu koju je policija iznijela u ponedjeljak na svojim stranicama. No, Vukšić nije želio odgovarati na pitanja te nam je tek kratko izjavio.

- Budući da je cijeli postupak u tijeku nisam ovlašten davati nikakve izjave za medije. No, mogu samo kazati da predmet ovog postupka nije nikako vezan za moje obavljanje javnih funkcija, već se radi o privatnim stvarima moje obitelji. Za sada mogu reći jedino da se osjećam nevin, što će se u postupku i dokazati, izjavio je kratko Vukšić.

Inače Milan Vukšić član je Zelenog saveza - Zelenih, a mjesto vijećnika u Umagu dobio je na listi IDS-a. Međutim, navodno je odmah po konstituiranju Gradskog vijeća prešao pod okrilje vladajućeg SDP-a. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter