UN zbog Iranaca pokrio spolovilo na bareljefu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bareljef koji prikazuje nagog muškarca u ležećem položaju s vidljivim spolovilom na ulazu u vijećnicu u UN-ovoj palači u Ženevi pokriven je velikim bijelim platnom, dan uoči sutrošnjeg početka pregovora Europske unije i Irana o iranskom nuklearnom programu.

Informaciju je u ponedjeljak objavio list Tribune de Geneve na svojoj internetskoj stranici, dodavši da je platno postavljeno prije nekoliko dana. Ispred platna su postavljene zastave EU-a i Irana. Platno zastire mramorni bareljef, djelo britanskog kipara Erica Gilla. Kip nazvan "Stvaranje čovjeka", dijelom je nadahnut Michelangelovom freskom "Stvaranje Adama".

Velika Britanija je to djelo podarila UN-u 1938. Kako navodi Tribune de Geneve, konzultacije UN-a i Irana održat će se u privatnim salonima s pogledom na "Stvaranje čovjeka" i zato se ne želi "sablazniti" iranske goste. UN-ova služba za odnose s javnošću rekla je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je poštovala zahtjev zemlje domaćina, to jest Švicarske. Kako navodi glasnogovornik švicarskog ministarstva vanjskih poslova, zastor je postavljen kako bi se dobila "neutralna podloga" za zajedničko fotografiranje sudionika koja ujedno služi da se sakriju vrata vijećnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter