UN: Više od 93.000 osoba ubijeno u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 93.000 osoba, od kojih najmanje 6.500 djece, ubijeno je od početka građanskog rata u Siriji u ožujku 2011., objavio je u četvrtak UN u izvješću, ističući veliki porast broja mrtvih svakog mjeseca.

"Tražim od strana da proglase hitan prekid vatre prije nego više desetaka tisuća osoba bude još ubijeno ili ranjeno", objavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay. "Neprestana ubijanja nastavljaju se s više od 5.000 dokumentiranih smrtno stradalih osoba svakog mjeseca od srpnja i još 27.000 od 1. prosinca", kazala je ona, ističući da bi realni broj ubijenih osoba mogao biti puno veći.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u ruralnim predgrađima Damaska (17.800) i Homsa (16.400). Velika većina slučajeva koje je dokumentirao UN odnosi se na muškarce, ali stručnjaci nisu uspjeli utvrditi razliku između boraca i civila. Dob žrtava ne navodi se u približno tri četvrtine smrtnih slučajeva, ali UN je uspio utvrditi da je poginulo najmanje 6.561 maloljetnik, od kojih najmanje 1.729 djece mlađe od 10 godina.

Pillay je također kazala kako se boji da bi se krvoproliće iz Kusaira moglo ponoviti u Alepu. "Zabrinuta sam da bi se ono što se dogodilo u Kusairu moglo ponoviti u Alepu. Sva izvješća koja primam govore o povećanju vladinih resursa i snaga", dodala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter