UN: Vecina žrtava u Huli pogubljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina žrtava masakra u Huli je pogubljena, prema prvim rezultatima istrage UN-a, rekao je u utorak glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava Rupert Colville. "Samo 20 od 108 ubijenih je stradalo u topnickoj i tenkovskoj pucnjavi", rekao je Colville na konferenciji za novinare.

Vecina žrtava je pogubljena po kratkom postupku u dva razlicita incidenta za koje stanovnici tvrde da je izvela provladina milicija "Šabih", dodao je. Medu 108 ubijenih u masakru u Huli bilo je 49 djece i 34 žena, prema podacima UN-a. Damask odbacuje bilo kakvu odgovornost vlade za taj teroristicki masakr.

Više zemalja Europske unije, medu kojima su Francuska, Njemacka i Velika Britanija, odlucilo je protjerati sirijske veleposlanike iz svojih prijestolnica kao odgovor na pokolj u Huli u kojem je ubijeno 108 ljudi, ukljucujuci 49 djece, doznaje se u utorak iz diplomatskih izvora.

Sirijska veleposlanica u Parizu, Lamia Cakur, biti ce protjerana u utorak ili srijedu, objavio je predsjednik Francois Hollande i najavio novi sastanak skupine "Prijatelji Sirije" pocetkom srpnja u glavnom francuskom gradu.

Njemacko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sirijskog veleposlanika u ministarstvo kako bi mu se obznanilo da mora napustiti njemacki teritorij. "Ta je odluka donesena u koordinaciji sa SAD-om, Francuskom, Velikom Britanijom i drugim partnerima", kazao je izvor u njemackoj vladi.

Vlada u Londonu najavila je protjerivanje sirijskog otpravnika poslova. Rim je takoder priopcio da su sirijski veleposlanik i ostali službenici veleposlanstva "nepoželjne osobe". Postoji mogucnost da se protjerivanju sirijskih diplomata pridruži i Španjolska.Veleposlanici 27 clanica EU-a u utorak poslijepodne ce u Bruxellesu raspravljati o stanju u Siriji.

U Hrvatskoj nema veleposlanstva Sirije, a Damask Hrvatsku pokriva preko svog veleposlanstva u Budimpešti. U Hrvatskoj postoji pocasni konzul Sirije, ali prema diplomatskoj praksi, pocasni se konzuli ne protjeruju jer oni nacelno imaju državljanstvo zemlje-domacina ili dvojno državljanstvo.

Europskim su se zemljama pridružile Australija i Kanada. Prema odluci australskog ministra vanjskih poslova Boba Carra, sirijski otpravnik poslova Jawdat Ali i još jedan diplomat bit ce protjerani u roku od 72 sata. Kanada ce protjerati tri preostala sirijska diplomata u Ottawi, otpravnika poslova i dvojicu ostalih službenika veleposlanstva.


Podijeli: Facebook Twiter