UN uveo sankcije Gadafijevu režimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijske oporbene snage uspostavile su prijelaznu vladu na podrucju istocne Libije, a njezin celnik izravno odgovornim za nasilje i smrt više stotina ljudi smatra Moamera Gadafija. Bivši ministar pravosuda u Gadafijevoj vladi Mustafa Muhamed Abud Adžlel izjavio je za internetsko izdanje dnevnika Kurina da prijelazna vlada odgovornim za nasilje smatra Gadafija, ali ne i njegovo pleme Gadadfu.

Analiticari smatraju da ce složeni odnosi izmedu brojnih libijskih plemena imati odlucujucu ulogu u raspletu libijske krize. Adžlel je u razgovoru naglasio da ustraje na jedinstvu zemlje, s Tripolijem kao glavnim gradom. "Nismo u fazi izravnavanja racuna. Pripadnici plemena Gadadfa sinovi su domovine i svima im je oprošteno", rekao je.

Po izjavama ocevidaca, u noci na nedjelju došlo je do žestoka sukoba izmedu Gadafijevih pristaša i protivnika u gradu Zaviji, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Navodno je u sukobima ubijeno pedesetak civila. Taj grad, u kojem je smješten važan naftni terminal, u rukama je oporbe, ali Gadafijeve snage kontroliraju predgrada, rekao je svjedok agenciji Reuters u telefonskom razgovoru.

Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na celu s Moamerom Gadafijem.




U jednoglasno prihvacenoj rezoluciji, Gadafiju i clanovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina. Na popisu 16 osoba na koje se odnosi zabrana putovanja te šest osoba kojima se zamrzava imovina, uz Gadafija su njegovih sedam sinova, kcer i druge osobe usko povezane s libijskim režimom. Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja.

Vijece sigurnosti u rezoluciji je izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Libiji, osudilo nasilje i uporabu sile protiv civila, zatražilo prekid nasilja i pozvalo na poduzimanje mjera koje ce zadovoljiti legitimne težnje stanovništva.

U rezoluciji se izražava žaljenje zbog opceg i sustavnog kršenja ljudskih prava, ukljucujuci represiju protiv mirnih prosvjednika te duboka zabrinutost zbog pogibije civila. Ujedno se odbacuje, kako se navodi, "nedvosmisleno poticanje na neprijateljstvo i nasilje protiv civilnog stanovništva od najviših razina libijske vlade".

Vijece sigurnosti u rezoluciji napominje da ce o stanju u Libiji izvijestiti tužitelja Medunarodnog kaznenog suda.

Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u Ibrahim Dabasshi izjavio je da je rezolucija moralna podrška onima koji se opiru Gadafijevom režimu. Dodao je da bi ovim potezom UN mogao ubrzati kraj fašistickog režima koji još uvijek postoji u Tripoliju.

Bijela kuca je objavila da je americki predsjednik Barack Obama tijekom telefonskog razgovora s njemackom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da je Moamer Gadafi izgubio legitimitet i da bi trebao odmah odstupiti s vlasti. "Predsjednik je ustvrdio da kada je masovno nasilje protiv vlastitog naroda jedino sredstvo koje nekog celnika održava na vlasti, tada je taj celnik izgubio legitimitet i treba svojim odlaskom uciniti ono što je najbolje za njegovu zemlju", navodi se u priopcenju.

U tom priopcenju se ne navodi Gadafijevo ime ali kaže se da su Merkel i Obama ponovili svoju potporu pozivu libijskog naroda na poštivanje univerzalnih ljudskih prava. Ranije Bijela kuca nije pozivala na smjenu Gadafija vec je, kao i u slucaju ranijih pobuna u arapskim zemljama, navodila da samo stanovnici Libije imaju pravo odabrati tko ce im biti na celu.


Podijeli: Facebook Twiter