UN-u se ne može suditi zbog Srebrenice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski vrhovni sud u petak je presudio da se Ujedinjenim narodima ne može suditi što nisu sprijecili genocid Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

- Vrhovni sud potvrduje mišljenje (nižega) suda da UN ima najširi oblik imuniteta te da mu ne može suditi sud nijedne države, kaže se u sažetku presude.

Ta je presuda bila posljednja pravna opcija u Nizozemskoj za skupinu preživjelih iz Srebrenice, enklave koja je bila pod zaštitom nizozemskih vojnika UN-a kad su 1995. snage bosanskih Srba tamo ubile osam tisuca muškaraca i djecaka.

Odvjetnici koji zastupaju šest tisuca preživjelih u organizaciji Srebrenicke majke kažu da ce se na tu odluku žaliti Europskome sudu za ljudska prava. "UN kao medunarodni zaštitnik ljudskih prava ne bi smio biti iznad zakona nego preuzeti odgovornost za svoju ulogu u srebrenickome genocidu 1995.", kaže se u priopcenju te skupine u reakciji na presudu.

Pokolj u Srebrenici najgori je pojedinacni zlocin u ratu u Bosni i Hercegovini i prvi je genocid u Europi od nacistickog nad Židovima.


Podijeli: Facebook Twiter