UN traži prekid vojnih operacija u Mjanmaru

Razorena bitnica iz razdoblja Prvog svjetskog rata
Razorena bitnica iz razdoblja Prvog svjetskog rata

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je "prekid vojnih operacija" na zapadu Mjanmara i osudio "humanitarni košmar" u trenutku kad Rohindže pogađa nova tragedija - najmanje 19 izbjeglica poginulo je u brodolomu.

Plovilo s Rohindžama, koje je u srijedu navečer krenulo prema Bangladešu iz obalnog sela u državi Rahin, potonulo je na maloj udaljenosti od kopna zbog olujnih kiša i žestokog vjetra u Bengalskom zaljevu.

U petak ujutro pronađena su tijela dvoje djece i jedne žene čime se broj smrtno stradalih popeo na 19.

Na rijetkom javnom sastanku Vijeća sigurnosti o Mjanmaru - prethodni je održan 2009. - koji je zatražilo sedam od 15 zemalja članica, Guterres je u četvrtak zatražio od mjanmarske vlade "humanitarni pristup" zoni sukoba i "povratak u sigurnost, dobrovoljan, dostojanstven i trajan" u područja iz kojeg su podrijetlom izbjeglice koje su pobjegle u Bangladeš.

Broj Rohindža izbjeglih u tu zemlju od kraja kolovoza kako bi pobjegle od nasilja u Mjanmaru premašio je u četvrtak granicu od pola milijuna, po UN-u, što je jedna od najvećih seobi naroda na početku 21. stoljeća u Aziji.

"Nema etničkog čišćenja ni genocida u Mjanmaru", kazao je Vijeću Thaung Tun, mjanmarski savjetnik za nacionalnu sigurnost na sastanku najviše instance UN-a, podijeljene oko mjanmarskog pitanja.

Peking i Moskva izrazile su podršku mjanmarskim vlastima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter