UN traži od Njemačke veću vojnu aktivnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ujedinjeni narodi pozvali su Njemačku da "jednog dana" predvodi mirovne vojne misije UN-a, rekla je u srijedu ministrica obrane Ursula Von der Leyen, koja se zalaže za veći međunarodni angažman svoje zemlje.

"UN traži da Njemačka počne slati više časnika u stožere i da jednog dana i sama predvodi vojnu mirovnu misiju pod okriljem Ujedinjenih naroda", objasnila je ministrica u razgovoru za njemački državnu televiziju ARD, nakon što se u utorak sastala sa zamjenikom glavnog tajnika UN-a Janom Eliassonom u New Yorku.

"UN iznimno cijeni visoke tehničke sposobnosti kojima raspolaže Njemačka, posebice u pogledu zračnog prijevoza, prijevoza ranjenih i evakuacije", naglasila je Von der Leyen, podsjetivši da njezina zemlja trenutačno sudjeluje u šest UN-ovih misija u svijetu.

Ministrica obrane, ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i predsjednik države Joachim Gauck su njemački političari koji redovno sudjeluju u javnim debatama u kojima traže veći angažman svoje zemlje na međunarodnoj sceni.

Predsjednik Gauck je prošlog vikenda izazvao rasprave izjavom da se ne protivi oružanom sudjelovanju Njemačke u inozemnim misijama za zaštitu ljudskih prava.

Prema ispitivanju koje je naručila Zaklada Koerber u suradnji s njemačkim ministarstvom vanjskih poslova, čiji su rezultati objavljeni krajem svibnja, većina Nijemaca se protivi većem angažmanu svoje zemlje u međunarodnim akcijama. Ukupno je 60 posto ispitanih ocijenilo da se Njemačka treba nastaviti "držati po strani" od međunarodne politike, dok je samo 37 posto ocijenilo da se njihova zemlja treba snažnije angažirati. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter