UN: Rusija uoči glasovanja navodno prijetila odmazdom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je nekim državama istočne Europe i središnje Azije prijetila osvetom ako glasuju za ovotjednu rezoluciju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja nevaljanim proglašava krimski referendum o odcjepljenju od Ukrajine, rekli su diplomati UN-a.

Navodi o ruskim prijetnjama pojavili su se nakon što je Moskva optužila zapadne zemlje za uporabu "sramotnog pritiska, sve do političkih ucjena i gospodarskih prijetnji" u pokušaju da privoli 193 članice UN-a da im se pridruže u neobvezujućoj rezoluciji o ukrajinskoj krizi.

Prema razgovorima s diplomatima zapadnih zemalja, od kojih je većina tražila da ostane neimenovana da ne bi razgnjevili Moskvu, među metama ruskih prijetnji bili su Moldova, Kirgistan i Tadžikistan kao i nekoliko afričkih država.

Glasnogovornik ruske misije u UN-u zanijekao je da je Moskva prijetila bilo kojoj zemlji odmazdom ako podrži rezoluciju i kazao: "Mi nikada nikome ne prijetimo. Samo objašnjavamo stanje".

Po riječima diplomata, ruske prijetnje nisu bile određene, ali su rekli da je onima koje je Rusija upozorila neka ne podrže rezoluciju bilo jasno da bi mjere odmazde mogle uključivati korake poput protjerivanja stranih radnika iz Rusije, obustave izvoza plina ili zabrane uvoza određenih proizvoda u Rusiju.

Na kraju je rezoluciju koja referendum na Krimu održan 16. ožujka ocjenjuje tekstom bez pravne vrijednosti Skupština podržala sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 suzdržanih, a 24 države nisu glasovale.

Izaslanstva Kirgistana i Tadžikistana nisu odgovorila na zahtjev agencije Reuters za izjavu o navodnim ruskim prijetnjama. Obje zemlje bile su među 24 članice koje u srijedu nisu glasovale.

Na pitanje jesu li Rusi dali izravne ili neizravne naznake da bi bivše sovjetske republike mogle biti kažnjene jer su glasovale za rezoluciju, moldavski veleposlanik pri UN-u Vladimir Lupan rekao je da "nije bio prisutan na toj raspravi" te da to "ne može zaključiti ili potvrditi".

- Uobičajeno je da prije glasovanja o tome raspravite s više zemalja. O ovom se pitanju doista razgovaralo između moldavskih i ruskih vlasti. O tome smo razgovarali i s našim partnerima (iz Europske unije), rekao je agenciji Reuters i dodao da su EU i Rusija, naravno, imali različita gledanja na glasovanje.

Moldova nastoji sva pitanja s Rusijom riješiti mirno i dijalogom, rekao je Lupan, a njegova je zemlja naposljetku glasovala za rezoluciju. Lupan je dodao i da Zapad nije prijetio Moldovi.

Na pitanje o ruskim tvrdnjama o ucjenama zapadnih država drugih članica francuski veleposlanik Gerard Araud rekao je novinarima: "Kada gubite, trebate biti dobar gubitnik. Mislim da je Rusija loš gubitnik. Izgubili su i to sa 100 glasova". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter