UN pritišće Vatikan da pedofile izruči pravdi

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Odbor za prava djece UN-a zatražio je u srijedu od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve, kritizirajući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Odbor traži od Vatikana "da smjesta smijeni s dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje te preda njezin slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja".

U izvješću objavljenom u srijedu u Ženevi ističe "duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece koje su provodili pripadnici Katoličke crkve, sa svećenicima umiješanima u zlostavljanje više desetaka tisuća djece u svijetu".

"Odbor je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina niti je poduzela potrebne mjere u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece te zaštitila tu djecu", piše u izvješću.

Osuđuju se i selidbe iz jedne u drugu župu u istoj ili drugoj zemlji ne bi li se prikrili ti zločini i sakrilo ih se od sudskih vlasti. "Praksa mobilnosti počinitelja zlodjela omogućila je brojnim svećenicima da ostanu u kontaktu s djecom i nastave ih zlostavljati", tvrdi se u izvješću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter