UN prijeti da će Kim Jong-una prijaviti ICC-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernokorejski šef snaga sigurnosti, a možda čak i vrhovni vođa Kim Jong-un mogli bi završiti pred međunarodnim pravosuđem jer su zapovjedili sustavno mučenje, izgladnjivanje i masovna ubojstva na rubu genocida, objavili su u ponedjeljak istražitelji Ujedinjenih naroda.

Istražitelji su Kimu poslali pismo u kojem kažu kako su UN-u preporučili da pošalje Sjevernu Koreju pred Međunarodni kazneni sud (ICC) kako bi odgovarali svi krivci, "a možda i vi osobno". Sjeverna Koreja odmah je "kategorički i u potpunosti" odbacila taj izvještaj UN-a o sjevernokorejskom nepoštovanju ljudskih prava i rekla da je utemeljen na materijalima koje su krivotvorile neprijateljske sile uz potporu Sjedinjenih Država, Europske unije i Japana.

U priopćenju poslanom Reutersu iz diplomatske misije Sjeverne Koreje u Ženevi kaže se da demokratska stranka Narodne Republike Koreje "kategorički i u potpunosti odbacuje taj izvještaj" koji je sastavilo tročlano istražno povjerenstvo. Riječ je o "EU-ovu i japanskom proizvodu politizacije ljudskih prava, uz potporu neprijateljske politike Sjedinjenih Država", kaže službeni Pjongjang.

Očekuje se da ovakav dosad nezabilježen slučaj javnog upozorenja i ukora aktualnom šefu neke države kakav je uputilo UN-ovo istražno povjerenstvo dodatno zakomplicira pokušaje da se izoliranu Sjevernu Koreju nagovori na ograničavanje programa proizvodnje nuklearnog oružja, piše Reuters. UN-ovi istražitelji kažu da su i Kini, Kimovu glavnom savezniku poručili kako "možda djeluje kao suučesnik u zločinu protiv čovječnosti" jer imigrante i prebjege vraća u Sjevernu Koreju, a ondje ih čeka mučenje i pogubljenje. Tu optužbu kineski dužnosnici odbacuju.

Prijava ICC-u smatra se neizglednom jer se očekuje kineski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, pa su diplomatski i UN-ovi izvori za Reuters najavili i mogućnost osnivanja specijalnoga suda za Sjevernu Koreju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter