UN-ovi stručnjaci u Siriji krenuli u inspekciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi inspektori u ponedjeljak su krenuli na lokacije navodnog napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska, izjavio je jedan očevidac, nakon poziva zapadnih sila na vojnu akciju kojom bi kažnile možda najgori kemijski napad u 25 godina.

Sirija je u nedjelju dopustila inspektorima da posjete te lokacije. Međutim, SAD i njegove saveznice izjavljuju da je vladino žestoko granatiranje tog područja posljednjih pet dana vjerojatno uništilo dokaze te da je dopuštenje inspektorima stiglo prekasno.

Konvoj od šest automobila u kojima su stručnjaci za kemijsko oružje krenuo je uz pratnju snaga sigurnosti i vozila hitne pomoći. Rekli su da idu u predgrađe poznato kao istočna Guta gdje su, po tvrdnjama aktivista, rakete s nervnim plinom ubile stotine ljudi u srijedu.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da su optužbe da su njegove snage koristile kemijsko oružje politički motivirane i upozorio je SAD da ne intervenira u njegovoj zemlji. Pentagon je spreman provesti vojne opcije u Siriji ako ih predsjednik Barack Obama naredi, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Chuck Hagel.

Rusija je u ponedjeljak upozorila SAD na "iznimno teške" posljedice moguće vojne intervencije u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter