UN-ovi promatraci pronašli tragove pokolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promatraci Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je pocinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile vladine snage i tragove pokolja u kucama, objavio je u subotu UN.

Promatraci su izdali priopcenje o posjetu sirijskom selu Mazrat al-Kubeiru u kojemu je, prema tvrdnjama aktivista, u srijedu masakrirano najmanje 78 civila.

"U selu nije bilo niti jednog stanovnika pa promatraci nisu mogli razgovarati ni s kim tko je svjedocio napadu u srijedu", stoji u priopcenju. Dodaje se da su u blizini sela otkriveni tragovi oklopnih vozila i da su neke kuce oštecene raketama, granatama i drugim oružjem razlicitog kalibra. Samo sirijska vojska ima oklopnjake i teško naoružanje.

"U nekim kucama uoceni su tragovi krvi po zidovima i podovima", navodi se u priopcenju. "Na ulicama je još uvijek gorjela vatra i mogao se osjetiti snažan smrad spaljenog mesa", kažu UN-ovi promatraci.

U priopcenju se kaže da su okolnosti napada još uvijek nepoznate. "Imena, pojedinosti i broj ubijenih tek treba potvrditi. Promatraci još uvijek rade na utvrdivanju cinjenica", piše u priopcenju.

Pokolj u Mazrat al-Kubeiru, seocu s petnaestak obitelji i oko 150 mještana, u pokrajini Hami, dogodio se u srijedu, nepuna dva tjedna nakon pokolja u Huli koji je potaknuo zgražanje medunarodne zajednice.

Oporba i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) optužili su "šabihe", prorežimske naoružane skupine, da stoje iza ovog novog zlocina, ali režim opovrgava da se pokolj dogodio.


Podijeli: Facebook Twiter