UN-ovi istražitelji otišli, Sirija očekuje napad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi istražitelji koji su u Siriji prikupljali podatke o navodnom kemijskom napadu 21. kolovoza u subotu ujutro su napustili Damask i doputovali u Libanon, javljaju agencije.

Konvoj vozila u kojem je 13 istražitelja prešao je kopnenu granicu između Sirije i Libanona u jutarnjim satima, prenose svjedoci. Oni bi trebali prvo dati usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, a za konačne zaključke o uporabi kemijskog oružja trebat će pričekati rezultate laboratorijskih analiza koje se provode u Europi, što bi moglo potrajati do dva tjedna.

Mnogi analitičari najavljivali su ranije da će intervencija u Siriji kao odgovor zapadnih vlada na, vjeruje se, napad predsjednika Bašara al-Asada kemijskim oružjem na civile, biti odgođena dok istražitelji Ujedinjenih naroda ne izvijeste u subotu o svojim nalazima.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da još nije donio "konačnu odluku" o Siriji, ali je spomenuo "ograničenu" akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al-Asada zbog korištenja kemijskog oružja. Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom, rekao je Obama, nakon objave izvješća u kojem se kaže da je u napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza koji se pripisuje sirijskom režimu poginulo u blizini Damaska 1.429 osoba od kojih 426 djece.

Američki je predsjednik pozvao svijet da ne stoji "paraliziran" pred stanjem u Siriji. Obama je također osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u petak popodne u New Yorku ponovno s veleposlanicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, nakon što u četvrtak navečer nije postignut jasan napredak u raspravi oko Sirije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da su američki dokazi o navodnoj upletenosti sirijskih vlasti u napad kemijskim oružjem 21. kolovoza obične laži.

"Ono što je američka administracija ocijenila nepobitnim dokazima (...) nije ništa više od starih priča koje su objavili teroristi prije više od tjedan dana, sa svim njihovim lažima i izmišljotinama", kaže se u priopćenju pročitanom na sirijskoj državnoj televiziji. Ministarstvo izražava "čuđenje" što "jedna supersila vara svoju javnost na tako naivan način oslanjajući se na nepostojeće dokaze."

Putin protiv intervencije u Siriji
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu u Vladivostoku da su tvrdnje onih koji optužuju sirijsku vladu da je upotrijeblila kemijsko oružje "čista glupost", prenose ruski mediji.

"U uvjetima napredovanja sirijske vojske govoriti o tome da je kemijsko oružje upotrijebila sirijska vlada čista je glupost", rekao je Putin. Po njegovim riječima, Rusija osuđuje primjenu kemijskog oružja.

"Što se tiče mogućeg korištenja oružja za masovno uništenje, uključujući i kemijsko oružje, naše je stajalište dosljedno: mi se kategorički tome protivimo, osuđujemo i, sukladno tome, ako se to dokaže, mi ćemo sudjelovati u razmatranju mjera protiv takvih poteza", istaknuo je.

Putin je poručio američkom predsjedniku Baracku Obami da ne zaboravi da je dobitnik Nobelove nagrade za mir. "Ja bih se obratio Obami kao laureatu Nobelove nagrade za mir: prije nego što se primjeni sila u Siriji treba razmisliti o budućim žrtvama", kazao je.

"Rusija poziva da se dobro razmisli prije donošenja odluke o operaciji u Siriji", istaknuo je. Također je rekao da SAD mora predstaviti UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti UN-a dokaze da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje.

Putin je rekao da nije telefonski razgovarao s Obamaom o Siriji nakon summita G8.

Sirija očekuje napad "svakog trena"
Sirija "svakog trena" očekuje napad zapadnih sila na svoj teritorij, ali je spremna također i odgovoriti na mogući napad, potvrdio je u subotu visoki dužnosnik sirijske službe sigurnosti.

"Iščekujemo agresiju svakog trena i spremni smo isto tako svakog trena odgovoriti", istaknuo je dužnosnik. "Branit ćemo naš narod i našu domovinu svim sredstvima", dodao je.

Također je podsjetio da je "javnost protiv SAD-a i zapadnih zemalja koje žele krenuti u vojnu intervenciju protiv Sirije".

SAD i Francuska se pripremaju za ograničeni udar na sirijski režim kojeg okrivljuju za smrt više od 400 djece i oko tisuću odraslih u napadu otrovnim plinom. U subotu ujutro Siriju su napustili UN-ovi stručnjaci koji su bili zaduženi za istragu oko navodnog napada kemijskim oružjem. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter