UN-ovi istražitelji kreću u Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi stručnjaci, nakon što su Ujedinjeni narodi i sirijska vlada dogovorili pojedinosti putovanja, uskoro kreću u Siriju ne bi li istražili tvrdnje o uporabi kemijskog oružja u građanskom ratu u toj zemlji, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu.

UN je prije dva tjedna objavio da je vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pristala pustiti UN-ove inspektore koje vodi švedski znanstvenik Ake Sellstrom da otputuju na tri lokacije za koje je izviješteno da je na njima uporabljeno kemijsko oružje.

Banov ured za tisak je u srijedu priopćio da je sirijska vlada sada "formalno prihvatila uvjete ključne za osiguranje odgovarajuće, sigurne i učinkovite provedbe misije".

"Sada slijedi odlazak skupine. Kako je dogovoreno sa sirijskom vladom, skupina će ostati u zemlji da bi provela svoje aktivnosti, uključujući i posjete lokacijama, do 14 dana, što se može produžiti uz obostrani pristanak".

Jedna od lokacija koje će UN-ovi stručnjaci posjetiti je Kan al-Assai u Alepu, gdje su u ožujku, po tvrdnjama sirijske vlade, kemijsko oružje uporabili pobunjenici.

Druge dvije lokacije koje stručnjaci trebaju posjetiti još nisu objavljene. UN kaže da je primio 13 izvješća o mogućoj uporabi kemijskog oružja, jedno od sirijske vlade, a ostala uglavnom od Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država.

UN-ova istraga samo će pokušati utvrditi je li kemijsko oružje uporabljeno, a ne i tko ga je koristio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter