UN: Oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela, izvješćuje Reuters.

Rezolucija, koju je predložio SAD a jednoglasno prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, kazao je da je rezolucijom poslana "nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal".

Rezolucija bi trebala onemogućiti pokušaje Pjongjanga da izvozi i uvozi robu zabranjenu sankcijama UN-a.

U rezoluciji se, među ostalim, navodi neka luksuzna roba koju komunistička elita Sjeverne Koreje ne smije uvoziti, poput jahti, sportskih i luksuznih automobila i određeni nakit. Do sada je bilo prepušteno pojedinačnim zemljama da odluče o tomu koju će robu tretirati kao luksuznu.

"Sankcije će biti vrlo oštre", kazala je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice. Diplomati u Vijeću sigurnosti, međutim, ističu da će uspjeh novih mjera uvelike ovisiti o volji Kine, sjevernokorejske saveznice, da ih provede. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter