UN negira da se povukao da bi omogućio udare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ujedinjeni narodi u subotu su odlučno odbacili nagađanja da se na neki način miču kako bi omogućili zračne udare SAD-a na Siriju zbog navodnog napada kemijskim oružjem sirijskih vlasti i najavili da će se njihov humanitarni rad u građanskim ratom zahvaćenoj Siriji nastaviti.

"Vidio sam svakojaka novinska izvješća koja sugeriraju da odlazak skupina za istraživanje uporabe kemijskog oružja na neki način otvara vrata nekom obliku vojne intervencije", rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

"Iskreno, to je groteskno i također je uvreda za više od  tisuću djelatnika UN-a koji su na terenu u Siriji i isporučuju humanitarnu pomoć i koji će nastaviti isporučivati pomoć koja je od životne važnosti", rekao je.

UN-ovi stručnjaci doputovali su u subotu u Nizozemsku s dokazima koje su prikupili tijekom istrage napada otrovnim plinom u Siriji. Nesirky je ponovio da će se inspektori kasnije vratiti u Siriju kako bi istražili nekoliko drugih navodnih napada otrovnim plinovima koji su se dogodili u Siriji.

Nesirky je također odgovorio na ocjenu državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja od petka da UN-ovi stručnjaci za kemijska oružja ne mogu dati niti jednu informaciju koju SAD, koji za napad optužuje vlasti predsjednika Bashara al-Assada, već nemaju.

"Misija Ujedinjenih naroda jedina može utvrditi na nepristran i vjerodostojan način činjenice o bilo kakvoj uporabi kemijskog oružja temeljeno izravno na dokazima prikupljenim na terenu", rekao je Nesirky. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter