UN moli Iran da ne pogubi Raziju Ebrahimi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnica agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava zamolila je u četvrtak Iran da ne pogubi ženu osuđenu jer je ubila supruga kad joj je bilo 17 godina.

Razija Ebrahimi zatvorena je u Ahvazu kao jedna od 160 osoba koje u Iranu čekaju izvršenje smrtne kazne za zločin koji su počinile dok su još bile maloljetne, rekla je u priopćenju visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Vjeruje se da je Iran ove godine pogubio više od 250 ljudi, dodaje Pillay.

"Skoro pogubljenje Razije Ebrahimi ponovno je naglasilo neprihvatljivost smrtne kazne nad iranskim maloljetnim prijestupnicima", rekla je.

Ebrahimi je udana s 14 godina, a rodila je godinu poslije. Tvrdi da ju je muž maltretirao. Uhićena je 2010. godine.

"Bez obzira na okolnosti zločina, pogubljenje maloljetnih prijestupnika javno je zabranjeno međunarodnim pravom", kaže Pillay, nekadašnja međunarodna sutkinja.

Od 250 osoba koliko ih je ove godine u Iranu pogubljeno, najmanje šestero bilo je političkih zatvorenika, a neki izvori tvrde da je "taj broj i znatno viši".

UN-ovo vijeće za ljudska prava u četvrtak je, rezolucijom koju je predložila Europska unija u ime skupine zemalja, pozvalo sve zemlje da rade na ukidanju smrtne kazne, a da je nipošto ne primjenuju na osobe mlađe od 18 godina.

Rezolucija je prihvaćena s 29 glasova za, deset je zemalja bilo protiv, a među osam suzdržanih bile su i Rusija i Sjedinjene Države. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter