UN: Milanović na panelu o vladavini prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska i njena vlada u potpunosti su su predani poštivanju vladavine prava jer je prepoznaju kao srž bilo kojeg demokratskog društva, rekao je u  ponedjeljak hrvatski premijer Zoran Milanović koji u New Yorku u UN-u u sudjeluje u radu panela na visokoj razini posvećenom vladavini prava. 

Na skupu koji se održava dan uoči otvorenja opće rasprave na Općoj skupštini UN-a Milanović je podsjetio na dug i zahtjevan put koji je Hrvatska prošla u proteklih dvadeset godina, te istaknuo da je čitavo to vrijeme činila napore da se pridržava načela vladavine prava.

"Načelo vladavine prava ostaje temeljni stup naše unutarnje i vanjske politike i radujemo se daljoj suradnji na tom području. Istodobno, smatram da bi se svaka vlada trebala stalno držati uhodanih međunarodnih normi i mehanizama u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i ozbiljnih kršenja humanitarnog prava", rekao je Milanović.

Hrvatski je premijer pritom istaknuo i da bi u cilju jačanja vladavine prava države trebale bolje surađivati i to posebice u okviru Ujedinjenih naroda, te pozvao Vijeće sigurnosti i Opću skupštinu da tome pridonesu.

Ujedno je pozdravio i deklaraciju koja će biti usvojena na kraju skupa o vladavini prava i istaknuo da posebice podupire nakanu UN-a da poveže vladavinu prava i tri temeljna stupa svjetske organizacije – mir i sigurnost, ljudska prava i razvoj, te tako pridonese naprednijem, mirnijem i pravednijem svijetu.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter