UN: I sirijska vlada odgovorna za ratne zločine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi istražitelji za ljudska prava izjavili su u srijedu da su snage sirijske vlade masakrirale civile, bombardirale bolnice i počinile druge ratne zločine u raširenim napadima u svrhu preuzimanja kontrole nad teritorijem koji su osvojili pobunjenici ove godine.

Oporbene snage, među kojima islamistički strani borci, također su počinile ratne zločine, među kojima su pogubljenja, uzimanje talaca i granatiranje stambenih četvrti, rekli su istražitelji u svom zadnjem izvješću, koje pokriva razdoblje od 15. svibnja do 15. srpnja.

"Počinitelji tih zločina, na svim stranama, krše međunarodno pravo. Oni se ne boje da će biti pozvani na odgovornost. Upućivanje pravosuđu je imperativ", navodi se u izvješću UN-ovog povjerenstva za istragu na čijem je čelu Brazilac Paulo Pinheiro.

Neovisni stručnjaci su izjavili da su dobili informacije o navodnom korištenju kemijskog oružja "pretežno od strane vladinih snaga... Što se tiče trenutačno dostupnih dokaza, nije bilo moguće otkriti koja su kemijska sredstva korištena... ili tko su počinitelji. Istrage su u tijeku", navodi se u izvješću.

Tim od dvadesetak istražitelja obavio je 258 razgovora s izbjeglicama, prebjezima i drugima u toj regiji i u Ženevi, s nekima preko Skypea, za 11. izvješće u dvije godine. Njima nikada nije bio dopušten ulazak u Siriju, unatoč opetovanim zahtjevima.

U izvješću se poziva na postizanje političkog rješenja za okončanje sirijskog građanskog rata i pozivaju se druge države da "prestanu dostavljati oružje, s obzirom na jasan rizik da će ono biti korišteno za teška kršenja međunarodnog prava". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter