UN i EU za suradnju s novim iranskim predsjednikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN i Europska unija čestitali su novoizabranom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju te kazali da su odlučni s njim surađivati na pitanjima važnim za međunarodnu zajednicu, među ostalim onima vezanim za nuklearni program.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon "toplo je čestitao" Rohaniju i dodao da će "nastaviti ohrabrivati Iran da odigra konstruktivnu ulogu u regionalnim i međunarodnim pitanjima", rekao je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

Ban "ima namjeru nastaviti surađivati s iranskim vlastima i s predsjednikom na pitanjima važnim na međunarodnu zajednicu i za dobro iranskog naroda", dodao je.

Po njegovim riječima, glavni tajnik je pohvalio veliki odaziv birača na izborima održanim u petak. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton rekla je da je "odlučna surađivati s iranskom vladom".

"Iranci su izabrali novog predsjednika na izborima 14. lipnja. Rezultati potvrđuju da su odlučili povjeriti Rohaniju čvrst mandat za vođenje Irana tijekom sljedeće četiri godine", kaže se u priopćenju Catherine Ashton.

"Upućujem želje za uspjehom Rohaniju u sastavljanju nove vlade i njegovim novih dužnostima. Čvrsto sam odlučna nastaviti raditi s novim iranskim čelnicima u cilju nalaženja brzog diplomatskog rješenja nuklearnog pitanja", dodala je.

Rohani je pobijedio u prvom krugu izbora s 50,68 posto glasova. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter