UN čeka izvješće iz Sirije, Asad evakuira vojsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ov istražiteljski tim nastavit će do petka istragu o napadu kemijskim oružjem u Siriji, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji se nalazi u posjetu Beču. "Istražiteljski tim će nastaviti istragu i u petak, a u subotu ujutro napušta Siriji i tada će mi se javiti i izvjestiti me", kazao je Ban, koji je u srijedu o stanju u Siriji telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Rekao sam mu da ćemo analize uzoraka i dokaze podijeliti s članicama Vijeća sigurnosti i općenito s članicama UN-a", kazao je Ban novinarima.

Kako javljaju aktivisti, UN-ovi stručnjaci su danas stigli u istočno predgrađe Douma i pripremaju se ispitati mjesto na koje su pale rakete s kemijskim punjenjem. Također će se obaviti i razgovori s ranjenicima.

Britanski parlament raspravljat će u četvrtak o vladinu prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je pod višestrukim pritiscima premijer David Cameron obećao pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje. 

Cameron se morao povući jer su oporbeni laburisti zatražili pomniju analizu, kritizirali su ga i u vlastitoj stranci, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je Zapadu da treba dati šansu miru i pričekati da UN-ovi stručnjaci završe posao na terenu.

Britanska vlada pripremila je zastupnicima prijedlog kojim se osuđuje sirijski predsjednik Bašar al-Asad za uporabu kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza (...) "zbog čega je potreban snažan humanitarni odgovor međunarodne zajednice, uključivo, ako je potrebno vojnu akciju".

Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore SAD-a da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan, piše Reuters. 

I američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da još nije odlučio o vojnom napadu na Siriju, ali je kazao kako bi cilj eventualne ograničene i po mjeri skrojene vojne akcije bio bi odvratiti sirijski režim od buduće uporabe kemijskog oružja.

U međuvremenu je agencija Interfax javila da Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje. Pozivajući se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga Interfax je javio da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana zbog "dobro poznate situacije", pritom misleći na sukob u Siriji. Mornarica je kasnije demantirala da je raspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji i priopćila je da je to u sklopu dugo planirane rotacije njezinih brodova na Sredozemlju. Nije navela koje vrste plovila ili koliko njih je na putu prema toj regiji.

Britanija je u četvrtak objavila da će poslati još šest borbenih zrakoplova Typhoon u svoju bazu na Cipru, samo 200 kilometara udaljenoj od Sirije. Ministarstvo obrane priopćilo je da se radi o "obrambenoj, preventivnoj mjeri". (Hina)

Evakuacije u Damasku

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada evakuirale su tijekom posljednjih 48 sati gotovo svo osoblje iz zapovjedništva vojske i sjedišta obavještajne službe u Damasku u očekivanju zapadnog vojnog udara, potvrdili su izvori u sirijskoj oporbi.

Vojne jedinice stacionirane u blizini glavnog grada konfiscirale su i nekoliko kamiona kako bi prebacile teško naoružanje na alternativne lokacije. Oklopna vozila i kamioni s pripadnicima vojske uočeni su u srijedu kako napuštaju područje međunarodne zračne luke u Damasku i kreću se prema obližnjim gradovima, a sva svjetla na zračnoj luci ugašena su.

Među zgradama koje su evakuirane u Damasku su i zgrada glavnog stožera vojske te zapovjedništvo zračnih snaga i sjedište obavještajne službe. Prema svjedocima u kamione se posljednjih 48 sati utovaruju i dokumenti i lako naoružanje.

Obavještajni izvori govore da se glavno zapovjedištvo sirijske vojske izmjestilo na novu lokaciju u podnožju brda koja sa sjeverne strane okružuju Damask dok se ostala zapovjedništva sele u podzemne bunkere i škole. Oporbeni izvori govore i da su ratni brodovi razmješteni po luci mediteranskog grada Latakia između trgovačkih brodova kako bi se smanjili izgledi da budu otkriveni i pogođeni.

Moguća cyber odmazda

Ako Sjedinjene Države napadnu Siriju bit će to prvi puta da napadaju zemlju sposobnu za odmazdu cyber-napadima na SAD, ocjenjuju stručnjaci. Rizik povećava sirijski savez s Iranom koji je osnažio svoje cyber kapacitete u posljednje tri godine i već Damasku pruža tehničku i drugu potporu.

Ako Iran stane uz Siriju u bilo kakvom sukobu sa SAD-om to će znatno povećati cyber-prijetnju, rekli su stručnjaci za sigurnost. Sirijska elektronska vojska (SEA), hackerska skupina lojalna predsjedniku Bašaru al-Asadu, već je izvela organizirane cyber-napade protiv SAD-a. Ona je upadala na internetske stranice američkih medija i internetskih tvrtki i sada prijeti pojačati takve napade ukoliko Washington bombardira Damask.


Podijeli: Facebook Twiter