Umro Zlatko Crnkovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališni, TV i filmski glumac Zlatko Crnkovic, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Splitu, dobitnik Nagrade za životno djelo Hrvatskog glumišta umro je u utorak u Zagrebu, doznaje se od izvora bliskog obitelji.

Zlatko Crnkovic roden je u Kastvu 27. svibnja 1936., a citav je život posvetio glumi i kazalištu. Ostvario je niz kreacija koje ulaze u povijest suvremene hrvatske kazališne i filmske umjetnosti.

Osnovnu školu završio je u Mrkoplju, a gimnaziju u Delnicama. Glumiti je poceo vec u gimnaziji, a na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu primljen je 1955. Iste je godine postao i suradnik Radio Zagreba.

Clan zagrebackog HNK-a bio je više od tri desetljeca, od 1958. do 1989., kad se potpuno posvetio profesorskom radu na akademiji gdje je kao redoviti profesor predavao scenski govor na Odsjeku glume. Tijekom karijere, kako je sam isticao, veliki mu je uzor bio Branko Gavella.

U kazalištu je Crnkovic ostvario više od 150 uloga. Medu njima su i doktor u Valéryjevoj "Fiksnoj ideji", uloga u "Dvostrukoj nevjesti", "Hamletu u Mrduši Donjoj", "Neplacenom ubojici", "Tartuffeu", "Kralju Learu"... Tumacio je dvojnika i pisca u "Zagrljaju" Ranka Marinkovica, glavnu ulogu u "Pravedniku" Mirka Božica, ulogu Križovca u Krležinoj drami "U agoniji"...

Na Dubrovackim ljetnim igrama igrao je 12 sezona zaredom: u "Dubravki", "Hamletu", "Oluji". U "Skupu" Marina Držica glumio je Dunda Niku, a na Lovrijencu Horacija.

U vlastitoj režiji sa svojim studentima 1968. u Dubrovniku je izveo "Balade Petrice Kerempuha". Zapažene uloge ostvario je i na Splitskom ljetu, a jedna od najdražih predstava bila mu je "Kiklop" Ranka Marinkovica, u kojem je bio Don Fernando.

Crnkovic je ostao zapamcen i po ulogama u brojnim filmovima. Zlatnu Arenu dobio je za glumu u filmu "Tu".


Podijeli: Facebook Twiter