Umro začetnik umjetne oplodnje Robert Edwards

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robert Edwards, britanski nobelovac poznat kao začetnik umjetne oplodnje i tzv. beba iz epruvete, umro je u srijedu u 87. godini nakon dugotrajne bolesti, objavilo je njegovo sveučilište.

Edwards, koji je 2010. osvojio Nobelovu nagradu za medicinu, umjetnom oplodnjom (IVF) počeo se baviti 50-ih godina prošlog stoljeća, a prva "beba iz epruvete" Louise Brown rođena je 1978. kao izravan rezultat njegova rada.

Otada je više od pet milijuna djece diljem svijeta rođeno zahvaljujući tehnikama koje se Edwards razvio zajedno s pokojnim kolegom Patrickom Steptoeom.

Edwards, koji ima pet kćeri i jedanaestero unučadi, rekao je svojedobno da ga za rad motivira želja da pomogne obiteljima.

- Nema veće sreće od djeteta, rekao je on primajući Nobelovu nagradu.

Edwards se IVF-om počeo baviti 1955., a do 1968. je uspio u laboratoriju oploditi žensku spolnu stanicu te je otada surađivao sa Steptoeom.

Njih dvojica su 1980. osnovali prvu kliniku za IVF Bourn Hall u Cambridgeu na istoku Engleske u kojoj se do danas usavršavaju ginekolozi i biolozi iz svih dijelova svijeta.

Direktor klinike Mike Macnamee za Edwardsa je rekao da je bio "jedan od naših najvećih znanstvenika", čiji je nadahnuti rad doveo do prekretnice koja je omogućila živote milijuna ljudi.

IVF je postupak kojim se ženska spolna stanice oplođuje spermijem izvan maternice, odnosno u epruveti po čemu je dobila naziv "in vitro" ili "u čaši". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter