Umro Tunižanin koji se zapalio, mogući nemiri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi Tunižanin koji se u utorak u glavnome gradu zapalio prosvjedujući protiv nezaposlenosti umro je u srijedu u bolnici, a njegova smrt mogla bi potaknuti nove nemire protiv sadašnje islamističke vlade uspostavljene nakon Arapskog proljeća koje nije riješilo nagomilane gospodarske teškoće.

- Mladić je umro, rekao je medicinski izvor iz bolnice Mourouj o 27-godišnjem Adelu Khedriju koji se zapalio u središtu Tunisa u utorak uz povike: "Evo mladosti koja prodaje cigarete, evo nezaposlenosti".

Iako su mu prolaznici priskočili u pomoć, vatra je zahvatila cijelo njegovo tijelo i podlegao je ozljedama.

Njegova tragična smrt čini se kao ponavljanje samospaljivanja uličnog prodavača povrća Mohameda Bouazizija, čija je smrt u prosincu 2010. potaknula ustanak u Tunisu.

Bouazizijeva smrt pokrenula je masovne prosvjede koji su srušili režim autokratskog predsjednika Zinea al-Abidinea Bena Alija te nadahnula slične ustanke u drugim arapskim zemljama, što se zajednički naziva Arapsko proljeće.

No, gospodarski i društveni problemi koji su i razlog tuniskog ustanka 2010., uopće nisu riješeni u toj sjevernoafričkoj zemlji koja je danas još i polarizirana između islamista i branitelja sekularne države i tek treba donijeti novi ustav za tranziciju iz autokracije.

Čin samospaljivanja zbio se u vrijeme kada je premijer Ali Larayedh pokušavao u parlamentu dobiti povjerenje za svoju novu islamističku vladu.

- Taj čin pokazuje očaj, rekao je predsjednik parlamenta Mustapha ben Jaafar.

U Tunisu je 17 posto nezaposlenih s visokim udjelom visokoobrazovanih ljudi. Prethodna vlada pala je nedavno jer je premijerova umjerena islamistička stranka Ennahda odbacila plan za sastavljanjem tehnokratske vlade. Politička kriza odgodila je pak pregovore Tunisa s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu u visini od 1,36 milijardi eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter