Umro Tonino Guerra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski pjesnik i scenarist Tonino Guerra, koji je radio s nekoliko velikih talijanskih redatelja kao što su Federico Fellini, Michelangelo Antonioni i braca Taviani, umro je u srijedu u dobi od 92 godine nakon višemjesecne bolesti u svome domu blizu Riminija.

Roden 16. ožujka 1920., Guerra je poceo pisati kada je bio deportiran u njemacki koncentracijski logor tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon prvog scenarija za redatelja Giuseppea De Santisa 1956., radio je za film, televiziju i kazalište, pisao pjesme, slikao i kipario.

Radio je s tada vodecim talijanskim redateljima kao što su Vittorio De Sica, Mauro Bolognini, Mario Monicelli, Alberto Lattuada, braca Taviani, Marco Bellocchio, Francesco Rosi, Federico Fellini i Michelangelo Antonioni.

Gurera je suradivao i s grckim redateljem Theom Angelopoulosom i Amerikancem Stevenom Soderberghom ("Eros" 2004).

Napisao je nezaboravne scenarije za filmove "Amarcord" (Oscar za najbolji strani film 1975.) F. Fellinija, te za Antonionijeve filmove "L'Avventura" (Pustolovina), "Blow Up" (Povecavanje) i Zabriskie Point.

"Tonino je bio izvanredna osoba koja je uspjela prijeci prakticki gotovo cijelo stoljece talijanske kulture", rekao je bivši rimski gradonacelnik Walter Veltroni i bivši ministar kulture.


Podijeli: Facebook Twiter