Umro Ted Kennedy

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki demokratski senator Edward Kennedy umro je kasno u utorak u svom domu u Hyannis Portu u Massachusettsu u 77. godini od posljedica raka mozga.

Edward Kennedy najmladi je od brace Kennedy. John F. Kennedy ubijen je u atentatu 1963. godine u Dallasu u državi Teksas, a njegov brat Robert ubijen je 1968. tijekom predsjednicke kampanje. Najstariji od brace Kennedy poginuo je u zrakoplovnoj nesreci u Engleskoj kada se srušio bombarder B-24 kojim je upravljao kao testni pilot.

Neposredno prije smrti Kennedy je poslao pismo u kojem je tražio od celnika države Massachusetts da promijene zakon da bi se nakon njegove smrti njegovo mjesto brzo popunilo. Istaknuo je da bi guverner trebao imenovati privremenog senatora, radije nego da se ceka pet mjeseci na specijalne izbore. Kennedyjevo mjesto kljucno je u Senatu jer s njime demokrati imaju 60 zastupnickih mjesta i vecinu kojom mogu nadglasati republikance u bilo kojem donošenju zakona pa tako i trenutacno gorucem pitanju zdravstvene reforme u SAD-u.

Republikanci iz Massachusettsa, iako su izrazili poštovanje prema Kennedyju, opisali su njegov prijedlog zakona kao licemjeran.

Prema zakonu države Massachusetts, jednom kada zastupnicko mjesto u Senatu ostane prazno predstoji period izmedu 145 do 160 dana prije nego što se održe specijalni izbori. Tako bi period od pet mjeseci otvorio 'rupu' u kojoj bi Massachusetts imao samo jednog senatora, a demokrati ostali bez dvotrecinske vecine koja im olakšava donošenje zakona.


Podijeli: Facebook Twiter