Umro talijanski pisac i filozof Umberto Eco

Umberto Eco na pulskom Sajmu knjige 2006. (Arhiva)
Umberto Eco na pulskom Sajmu knjige 2006. (Arhiva)

Poznati talijanski književnik, intelektualac, semiolog i stručnjak za masovne medije Umberto Eco preminuo je u petak navečer u dobi od 84 godine.

Gost pulskog Sa(n)jma knjige u Istri prije deset godina, ovaj je autor bio u cijelom svijetu poznat prije svega po svom romanu "Ime ruže" iz 1980. godine, a po kojem je snimljen i istoimeni film.

Godine 1988. utemeljio je Odjel za komunikacijske znanosti Sveučilišta San Marino, a od 2008. godine bio je profesor emeritus Visoke škole humanističkih studija pri bolonjskom sveučilištu.

Među njegovim poznatijim knjigama izdvajamo "Foucaultovo platno", "Otok prethodnog dana", "Baudolino", "Tajanstveni plamen kraljice Loane", "Praško groblje", kao i vrlo čitan njegov posljednji roman, naslovljen "Nulti broj", objavljen u nas prošle godine pri zagrebačkom Profilu. Djela su mu prevođena na više desetaka jezika diljem svijeta, a u Italiji je dobio nagradu Premio Strega, te je odlikovan francuskom Legijom časti.

Osim njegovih knjiga, vrlo su važni i njegovi eseji o srednjevjekovnoj estetici, lingvistici i filozofiji. „Tko ne čita, sa 70 godina proživjet će samo jedan život, a onaj tko čita, proživjet će 5.000 godina. Čitanje je besmrtnost unatrag", jedan je od njegovih poznatijih citata. Brojni svjetski intelektualci kazali su da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak, da je otišao jedan od posljednjih velikih intelektualaca.

Eco je rođen 5. siječnja 1932. u Alessandriiji, u talijanskoj regiji Piemonte. Počeo je studirati pravo, ali ga je prekinuo, te se je odlučio za studij srednjovjekovne filozofije i literature. Bio je profesor na Sveučilištu u Bologni, te je napisao brojne znanstvene radove. (V. BEGIĆ/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter