Umro slikar Renato Percan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noćas je nakon duge bolesti umro poznati istarski slikar Renato Percan. Rođen je 1936. godine u Trgetu na Labinštini. Školu primijenjenih umjetnosti završio je 1962. godine u Zagrebu u klasi prof. Vilka Selena Glihe, da bi 1966. diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Alberta Kinerta. Radio je kao školski profesor, a potom kao grafički urednik u Glasu Istre.

Od 1978. godine bio je član Zajednice umjetnika Hrvatske s profesionalnim statusom slobodnog umjetnika. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke, Labinskih atelijera te Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Od 1968. svoja je djela izlagao na 45 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi u najuglednijm domaćim i stranim galerijama, redovito praćen zanimanjem publike i naklonošću kritike. Tiskane su mu i monografije: "Renato Percan 1966.-1996.", autor Josip Depolo i 2007. godine "Renato Percan – crtač", autori Berislav Valušek, Gorka Ostajić Cvajner, Darko Glavan.

Za svoj rad nagrađen je s dvadesetak prestižnih nagrada, a 1996. godine Predsjednik RH odlikuje ga Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter