Umro slikar Boris Mardešic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boris Mardešic, slikar svjetskih referenci, umro je u Rijeci u 89. godini. Mardešic, koji je zadnjih godina osim u svom pulskom domu-atelijeru na Verudeli živio u Rijeci, roden je 1922. godine u Komiži na otoku Visu, a upravo je Mediteran odredio njegov cjelokupni stvaralacki rad.

Curriculum gloriae Borisa Mardešica oznacila je prva samostalna izložba u Rijeci 1955. godine, otvaranje ateliera na Verudeli 1959. i odlazak u Milano 1964., gdje živi i stvara 23 godine te stjece svjetske reference. Izlagao je u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Belgiji, SAD-u… a njegova retrospektivna izložba otvorena je 1985. u Umjetnickom paviljonu u Zagrebu.

Godine 1987. otišao je Ameriku, gdje je živio 16 godina. Potom se vraca u Hrvatsku, Pulu i Rijeku. Djela Borisa Mardešica danas se nalaze u stalnim postavima brojnih muzeja Europe, Amerike i Australije. O Mardešicu i njegovom radu tiskano je šest monografija i snimljeno nekoliko filmova, a o njemu su pisala i ugledna pera iz podrucja likovne umjetnosti.

O svom je umjetnickom stvaranju uvijek govorio s neiscrpnom, nekom zacudno mladalackom energijom, a upravo je energija bila u središtu njegovog rada. Svjedoci o tome i projekt "Aurora Cosmik", koji je prvotno trebao biti realiziran za NASA-u, a predstavljen je uz njegov 85. rodendan na Verudeli. Dokaz tome je i naslov uglednog Le soira "Boris Mardešic: Michelangelo del cosmos".

Energijom Mardešicevi radovi naprosto pršte, a u to se mogla uvjeriti i istarska publika u Puli, Pazinu, Porecu i Rovinju 2001., kada se predstavio putujucom izložbom "Geneza energije" te pritom darivao gradske zbirke umjetninama.

Uz pulsko otvaranje izložbe povjesnicar umjetnosti i likovni kriticar Tonko Maroevic kazao je: "Upoznao sam Mardešica u Milanu, u radnom ambijentu, gdje je imao uspjeha i odjeka. Sada dolazi iz Amerike, osvježen, nemiran duh, umjetnik koji nikad nije zadovoljan postignutim. Iz makrosvijeta krasa otišao je u veliki svijet, kozmicke prostore. U njegovoj svjetlosti ima valova, virova, vrtloga i kao da se vratio vodi, gotovo u plamenu pokrenutoj".

Mardešic je jednom prilikom rekao da je svojim istraživanjima na podrucju energije pokušao sintetizirati umjetnicki senzibilitet i napredak u fizici, a za našeg razgovora na Verudeli 2001. o tome je kazao: "To je to. Jednostavno se ne mogu drugacije ponašati, to je ono što mene zanima i što mi se danas cini jako, jako važno… Energija je ono što je neiscrpno: misao, ljubav, bol, plac, sve su to manifestacije energije"..


Podijeli: Facebook Twiter