Umro skladatelj i dirigent Stjepan Mihaljinec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skladatelj, aranžer, dirigent i pijanist zabavne glazbe Stjepan Mihaljinec umro je danas u Zagrebu u 79. godini života nakon kratke bolesti, potvrđeno je Hini iz kruga obitelji.

Stjepan Mihaljinec rođen je u Zagrebu 1935., a diplomirao je 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1957. urednik je u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu, a od 1981. do 1990. glavni je urednik Muzičkog programa.

Od 1958. Mihaljinec vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu. Posebno se isticao kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima Ivi Robiću, Arsenu Dediću, Krunoslavu Cigoju, Domenicu Modugnu, Josephini Baker i Johnny Loganu.

Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966.), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor. Stepan Mihaljinec bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980.), a obavljao je i različite dužnosti na festivalima zabavne glazbe u Zagrebu, Splitu, Slavoniji.

Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske, a od 1983. do 1984. predsjednik Hrvatskog društva skladatelja.

Gostovao je u nizu europskih zemalja te u SAD-u, Kanadi i Australiji. Dirigirao je na mnogobrojnim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj.

Stjepan Mihaljinec dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu. Uz nagradu Porin dobitnik je i brojnih državnih i republičkih priznanja - od Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski 1982. preko Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995., do Nagrade grada Zagreba 2005. i Nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Korbler 2006. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter