Umro Sai Baba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski duhovni voda Sai Baba, kojeg milijun ljudi smatra božanstvom, umro je u 84. godini života od posljedica zastoja srca, izvještavaju strani mediji.

Satya Sai Baba zaprimljen je u bolnicu u Puttaparthi zbog problema s disanjem i zatajivanjem bubrega prošlog mjeseca, a stanje mu se naglo pogoršalo nakon kratkotrajnog oporavka.

Tisuce njegovih sljedbenika okupirale su bolnicu, a BBC javlja da ce se od svog gurua moci oprostiti u iducih nekoliko dana prije pogreba, kada ce Sai Babino tijelo biti izloženo za javnost.

Covjek koji je medijsku pažnju podjednako privlacio intenzivno narancastim haljama i neobuzdanim frizurama kao i mogucnošcu da, poput madionicara, stvara objekte iz zraka, ostat ce zapamcen i po brojnim humanitarnim akcijama.

Njegova organizacija financirala je zdravstvene i edukacijske projekte, a izgradene su i brojne bolnice i medicinski centri u Indiji.

Slava indijskog gurua, koji se izdavao za reinkarnaciju boga, nije prošla bez kontroverzi. Sai Baba je prozivan za lažiranje cuda, a pojedini bivši sljedbenici optužili su ga za seksualno zlostavljanje, što je on odbacivao.


Podijeli: Facebook Twiter