Umro Russell Means, "posljednji Mohikanac"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borac za prava Siouxa i glumac Russell Means, koji je privukao pozornost šire javnosti zalažući se za prava američkih Indijanaca sedamdesetih godina, a kasnije započeo glumačku karijeru i nastupio u filmovima poput "Posljednjeg Mohikanca", umro je u ponedjeljak u 72. godini.

"Naš otac i suprug trenutno kroči putem naših predaka", napisala je njegova obitelj u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Russella Meansa. "Počeo je putovanje prema svijetu duhova rano jutros na svojem ranču Porcupine u Južnoj Dakoti, na sjeveru SAD-a".

Russell Means bio je jedan od prvih vođa pokreta za prava američkih Indijanaca, prije nego li je postao poznat u Hollywoodu u filmovima također posvećenima Indijancima. U bilješci napisanoj dva dana prije smrti, Means je pozvao obožavatelje da posvete dio vremena radu kojem se pokušavao posvetiti čitav život: oslobađanju i slobodi mog naroda Lakota, svih Indijanaca i, zapravo, svih ljudi. Sedamdesetih godina bio je militantni borac za prava Indijanaca, vodio indijanski marš na Washington i dvoipolmjesečnu indijansku okupaciju gradića Wounded Kneeja u Južnoj Dakoti 1973. godine.

Glumačku karijeru Means je počeo kasno, 1992. gdine, utjelovivši poglavicu Chingachgooka, posljednjeg Mohikanca, u istoimenom holivudskom filmu s Danielom Day Lewisom i Madeleine Stowe. Pojavio se 1994. i u filmu "Rođeni ubojice" te u više televizijskih serija. Posudio je glas poglavici Powhatanu, ocu Pocahontas u istoimenom Disneyjevom animiranom filmu iz 1995. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter