Umro Richie Havens, ikona Woodstocka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki folk pjevač Richie Havens, koji je svojim nastupom otvorio festival Woodstock 1969. godine, umro je od posljedica srčanog udara u 72. godini u svojem domu u Jersey Cityju u New Jerseyu.

Kritičari kažu da je Havens bio glazbenik osebujnog stila sviranja gitare i pjevanja. Godine 1969. otvorio je poznati festival svojom verzijom duhovne pjesme "Freedom", koja je odmah postala himna hipi generacije, a on ikona tog doba. Havens je tijekom karijere snimio oko 25 albuma, a 1993. godine nastupio je na inauguraciji tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona. "Osim po pjesmama, oni koji su Havensa poznavali pamtit će ga po njegovoj nježnoj i osjećajnoj prirodi, humoru i snažnoj osobnosti", objavio je predsjednik Agencije Roots koja ga je zastupala dugi niz godina.

Glazbom se počeo baviti u 20. godini, a Woodstock je bio prekretnica u njegovoj karijeri. Ondje je na istome mjestu nastupio s Jimijem Hendrixom i Janis Joplin, što mu je omogućilo brz uspon u glazbenim vodama. Jedna od verzija legendarne pjesme "Freedom" nalazi se i na albumu za film Quentina Tarantina, Django Unchained u kojemu je Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu 2012. dobio Christoph Waltz. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter