Umro reper MCA iz Beastie Boysa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Adam Yauch, jedan od repera Beastie Boysa, obožavateljima poznatiji pod nadimkom MCA, umro je u petak u 48. godini nakon duge bitke s rakom.

"S velikom žalošcu obavještavamo da je glazbenik, reper, aktivist i redatelj Adam MCA Yauch, jedan od osnivaca Beastie Boysa preminuo u njegovom rodnom New Yorku nakon gotovo trogodišnje borbe s rakom", objavljeno je na internetskoj stranici Beastie Boysa.

Yauch je još u srpnju 2009. objavio da mu je dijagnosticiran zlocudni tumor žlijezde slinovnice i limfnog cvora, nakon cega je bio na operaciji i medicinskim tretmanima, medu ostalim i na Tibetu. U listopadu te godine izjavio je da se osjeca zdrav i snažan te da se nada da je pobijedio bolest, no nedavno se ispostavilo da je bolest uznapredovala pa je Yauch bio prisiljen odustati od svecanosti na kojoj je grupa ove godine postala clan "Rock and Roll Hall Of Fame".

Yauch je Beastie Boyse osnovao pocetkom 80-ih s dvojicom svojih prijatelja iz njujorškog Brooklyna, Michael Diamondom (Mike D) i Adamom Horovitzem (Adrock).

Yauch je 1996. organizirao Tibetian Freedom Concert. Naime, clanovi Beastie Boysa borili su se za ljudske slobode zbog cega su organizirali taj dvodnevni festival.Preminuli basist Beastie Boysa osnovao je i zakladu koja je prikupljala novac za ublažavanje posljedica napada na SAD 11. rujna 2001.

Beastie Boys su u pocetku bili punk-rock grupa koja je slijedila glazbeni pokret 70-ih, no ubrzo su se prebacili na rap, odnosno hip-hop nastupajuci ranih 80-ih u manjim klubovima. U glazbene visine lansirao ih je album "Licensed to Ill" iz 1986. na kojem su objavili svoj najveci hit "Fight for Your Right (To Party)".

Prodali su više od 40 milijuna ploca, njihova cetiri albuma popela su se na vrh glazbenih ljestvica, a osvojili su i tri nagrade Grammy. Kao jedni od pionira hip-hop scene, imali su velik utjecaj na globalnu glazbenu scenu, ne samo u definiranju žanra vec i u njegovu populariziranju.


Podijeli: Facebook Twiter