Umro redatelj "Beskrajnog dana" Harold Ramis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumac komičar i redatelj Harold Ramis, najpoznatiji po filmovima poput "Istjerivača duhova" i "Beskrajni dan" umro je u svome domu u Chicagu u 69 godini od komplikacija rijetke vaskularne bolesti, rekao je u ponedjeljak njegov agent.

Ramis, koji je bolovao od autoimunog inflamatornog vaskulitisa od 2010., umro je mirno u ponedjeljak ujutro, okružen svojom obitelji.

Glumac Billy Crystal, koji je imao glavnu ulogu u filmu "Analiziraj ovo", koji je Ramis režirao, rekao je da je tužan što je čuo vijest.

"Sjajan, duhovit, glumac i redatelj. Divan muž i tata. Veliki gubitak za sve nas", napisao je na Twitteru.

Proslavljeni redatelj, scenarist, glumac i producent, Ramis je odrastao u Chicagu i diplomirao na Sveučilištu Washington u St. Louisu.

Glumio je dr. Egona Spenglera u kultnoj komediji Ivana Reitmana "Istjerivači duhova" 1984. U 1993. bio je jedan od scenarista, producent i redatelj "Beskrajnog dana", filma o meteorologu kojega igra Bill Murray, koji uvijek iznova proživljava isti dan.

Među filmovima na čijem je scenariju sudjelovao i koje je režirao je i "Analiziraj ovo" iz 1999., komedija o psihijatru čiji je glavni pacijent mafijaš s problemima. Glavni glumci su Robert DeNiro i Billy Cristal, a dvije godine kasnije snimljen je i njegov nastavak "Analiziraj ono".

Ramis je dobio američku nagradu za komediju, britansku nagradu za komediju i nagradu BAFTA za scenarije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter