Umro Raimondo Vianello

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati komicar, glumac i televizijski voditelj Raimondo Vianello (88) preminuo je u cetvrtak u milanskoj bolnici San Raffaele nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Sucut obitelji uz ostale javne osobe izrazio je i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, a na vijest o smrti u talijanskom parlamentu prolomio se aplauz svih prisutnih zastupnika bez obzira na stranacku pripadnost.

Raimondo Vianello roden je u Rimu 7. svibnja 1922. kao sin admirala. Odrastao je u Splitu. Nakon pada Italije priklanja se Mussolinijevoj Repubblica di Salo', biva uhicen i smješten u zarobljenicki logor zajedno s kasnije takoder poznatim glumcima Walterom Chiarijem i Enricom Marijom Salernom.

Nakon nastupa s popularnim komicarom Ugom Tognazzijem, zajedno sa suprugom, takoder poznatom komicarkom i televizijskom voditeljicom Sandrom Mondaini, desetljecima je vodio urnebesne sit-com emisije, daleko prije nego što je to postao naširoko poznat pojam, pune rafinirane, ali i na trenutke jako jetke ironije o vlastitom braku.

Jedno od najomiljenijih lica talijanske televizije, duboko utkanih u njenu povijest, bio je i veliki zaljubljenik u sport, pogotovo nogomet. Osam godina je na vrlo strucan i duhovit nacin vodio sportsku emisiju "Pressing", prvu sportsku emisiju Mediaseta koja je bila izravna konkurencija legendarne "Domenice sportive" na Rai Uno.

Posljednje pojavljivanje na televiziji bilo mu je prošle sezone, zajedno sa Sandrom Mondaini u "Crociera Vianello". Smrt Raimonda Vianella ostavlja veliku prazninu u talijanskom svijetu zabave ciji je bio jedan od pionira. Raimondo Vianello bit ce pokopan u subotu u Veranu pokraj Rima.

Vianello je bio jedan od posljednjih velikana zlatnog doba talijanske televizije. Iz tog doba preostali su još uvijek jako vitalni i aktivni Maurizio Costanzo i Pippo Baudo.


Podijeli: Facebook Twiter