Umro posljednji logoraš deportiran zbog homoseksualnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rudolf Brazda, posljednji poznati logoraš deportiran u doba nacizma zbog svoje seksualne orijentacije, umro je u srijedu u dobi od 98 godina, cetiri mjeseca nakon što je primio francuski orden Legije casti.

U suradnji s biografom Jean-Lucom Schwabom Brazda je opisao 32 mjeseca pakla u Buchenwaldu gdje je morao nositi ružicasti trokut kao jedan od 10.000 homoseksualaca koje je Hitler osudio na koncentracijski logor jer je homoseksualce trebalo ukloniti "kao gnoj na tkivu ciste arijske rase".

Ceh po nacionalnosti, roden u Njemackoj, Brazda je francusko državljanstvo stekao 1960. i bit ce pokopan u Mulhouseu pored svog dugogodišnjeg partnera koji je umro 2003.

Drama "ružicastih trokuta" bila je skrivana od javnosti do 1980-ih godina kada su kazališna drama, knjige i filmovi poceli obradivati tu temu. Kada je 2008. Njemacka u središtu Berlina inaugurirala spomenik homoseksualnim žrtvama nacizma, organizatori su kazali da više nema živih svjedoka te drame.

Tada je Brazda istupio i mjesec dana poslije bio je pocasni gost berlinske gay parade. Odjeven u ružicastu košulju tom je prigodom položio cvijece na spomenik, kako je rekao, "svojoj braci koja nisu imala srecu preživjeti".


Podijeli: Facebook Twiter