Umro posljednji atentator na Hitlera

Ewald-Heinrich von Kleist (REUTERS)
Ewald-Heinrich von Kleist (REUTERS)

Ewald-Heinrich von Kleist, posljednji preživjeli protagonist neuspjelog atentata časnika Wehrmachta na Adolfa Hitlera u Rastenburgu 1944. godine, umro je, piše dnevnik Die Welt u srijedu.

Von Kleist umro je prošlog petka, piše dnevnik navodeći njegovu obitelj. Časnici Wehrmachta, među kojima karizmatični grof Claus Schenk von Stauffenberg, 20. srpnja 1944. su, povezani s civilima iz konzervativnih i ljevičarskih političkih skupina kao i sindikalistima, pokušali ubiti Hitlera u Rastenburgu, u Istočnoj Pruskoj, da bi svrgnuli nacistički režim.

Von Kleista je regrutirao osobno Von Stauffenberg za taj atentat, najspektakularniji koji je Führer izbjegao.

Hitler je ranjen u eksploziji, a glavni počinitelji atentata oko Von Stauffenberga, general Friedrich Olbricht, pukovnik Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim i pukovnik Werner von Haeften, uhićeni su i ubrzo pogubljeni.

Ewald-Heinrich von Kleist zatvoren je u Bendlerblocku u Berlinu, gdje je osmišljen atentat i koji danas služi ministarstvu obrane, prije nego što je poslan u koncentracijski logor Ravensbruck u Njemačkoj.

Godine 2010. na godišnjem obilježavanju tog pokušaja ubojstva, Von Kleist je objasnio da je glavna motivacija zavjerenika bila "zaustaviti strašne nacističke zločine". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter