Umro ozloglašeni general Blagoje Adžic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji nacelnik Generalštaba nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) Blagoje Adžic umro je u cetvrtak i pokopan je u subotu, prenose u ponedjeljak srbijanski informativni internetski portali, pozivajuci se na beogradske dnevne listove ''Press'' i ''Kurir'', dok takva informacija do sada nije službeno potvrdena niti objavljena u najeminentnijim srbijanskim tiskanim i elektronickim medijima.

U samo jednoj recenici, ne navodeci izvor informacije, ''Press'' na svom službenom internetskom portalu navodi kako je umirovljeni general-pukovnik JNA Blagoje Adžic (80) umro 1. ožujka, dok je na službenom portalu ''Kurira'' navedeno da je Adžic umro 1. ožujka poslije duge i teške bolesti, a da to nitko službeno nije priopcio.

Dodaje se kako je Adžic pokopan u Beogradu u subotu 3. ožujka, u nazocnosti supruge, clanova najuže rodbine, kolega i prijatelja, a da je prije pokopa održana komemoracija u zgradi Generalštaba na beogradskom naselju Banjici.
Neimenovani izvori portala ''Kurira'' rekli su kako nikome od Adžicevih bivših potcinjenih nije jasno zašto je ta vijest prošla potpuno nezapaženo.

Adžica se smatra jednim od najodgovornijih za agresiju Srbije na Hrvatsku i Sloveniju.

Županijski sud u Osijeku još je 1991. raspisao tjeralicu za Adžicem zbog sumnje da je pocinio genocid i ratni zlocin protiv civila i ratnih zarobljenika tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine. Optužnica za ratni zlocin protiv Adžica podignuta je na vukovarskom Županijskom sudu a predmet je ustupljen Županijskom sudu u Osijeku.

I neke svjetske agencije prenijele su vijest o smrti Blagoja Adžica pozivajuci se na srbijanske listove koji su to objavili.

Blagoje Adžic roden je 2. rujna 1932. u selu Pridvorci, kod Gacka u BiH, a od 1989. do 1992. bio je nacelnik Generalštaba Oružanih snaga bivše SFRJ (JNA i Teritorijalna obrana) i s te je dužnosti 27. veljace 1992. prisilno umirovljen sa skupinom od 32 generala i admirala JNA i od tada se nije pojavljivao u javnosti. 


Podijeli: Facebook Twiter