Umro "otac Cedevite"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvorac Cedevite Martin Stankovic preminuo je u 80. godini. Taj je magistar farmacije 1970. godine izmislio osvježavajuci i energetski napitak koji je postao jedan od najpoznatijih i najprodavanijih hrvatskih brendova, no nikad nije, poput Zlate Bartl, koja je izumila Vegetu, dobio neka veca priznanja.

Stankovicevu Cedevitu, u raznim okusima, desetljecima je proizvodila Pliva, da bi taj brend od farmaceutske tvrtke preuzela Atlantic grupa. Stankovic je živio tiho i skromno, od mirovine koja je iznosila 4.000 kuna.

Smatrao je da je javnosti ostao nepoznat zbog socijalistickog nacela "svi smo jednaki", ali i zbog tadašnje zatvorene poslovne politike Plive. U vrijeme kada je izumio Cedevitu partijski su ga celnici osporavali nazivajuci ga ispodprosjecnim farmaceutom.

Kao znanstveniku zadovoljstvo mu je predstavljalo to što je predsjednik HGK-a Nadan Vidoševic cesto govorio kako Hrvatska od samostalnosti nije uspjela razviti niti jedan novi svjetski brend i kao uspješan primjer navodio upravo Cedevitu. Atlantic grupa izrazila je ocu Cedevite zahvalnost za razvoj brenda koji je obilježio cijelu jednu epohu. (T. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter