Umro oskarovac Ernest Borgnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki glumac Ernest Borgnine ciji ga je izgled snagatora širokih ramena i gruba lica ucinio prirodnim izborom za uloge grubijana u filmovima poput "Odavdje do vjecnosti", ali koji je osvojio Oscara za portret osjecajnog usamljenika u "Martyju", umro je u nedjelju u 95. godini.

Borgnine je umro u bolnici u Cedars-Sinai u Los Angelesu nakon kratke bolesti, objavio je njegov glasnogovornik Harry Flynn. Iako poznih godina, Borgnine je sve donedavno bio dobra zdravlja i svoju je posljednju ulogu, šticenika starackog doma u filmu "The Man Who Shook the Hand of Vicente Fernendez" odigrao ove godine. Za nju je dobio nagradu na filmskom festivalu u Newportu u travnju.

Roden kao Ermes Effron Borgnino u obitelji talijanskih useljenika, Borgnine je mladost proveo kao docasnik americke mornarice u koju se prijavio 1935. godine. Iz Drugog svjetskog rata izašao je s brojnim odlicjima za službu i hrabrost i tada napustio mornaricu.

Glumacku karijeru poceo je 1947. u kazalištu u Virginiji, a nakon nekoliko nastupa na Broadwayju prvu pravu filmsku priliku dobio je ulogom sadistickog narednika Judsona u "Odavde do vjecnosti". Nakon nekoliko tipskih uloga loših momaka, Borgnine je za ulogu emotivnog samca u "Martyju" dobio Oscara za glavnu mušku ulogu. Bio je najstariji živuci dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu. "Marty" je 1955. dobio i Oscare za najbolji film, režiju i scenarij.

Borgnine je tijekom 60-ih glumio u popularnoj televizijskoj seriji "McHale's Navy", te imao zapažene nastupe u filmovima "Dvanaest žigosanih" i "Divlja horda". Nastavio je raditi i u svojim 90-im godinama, pa je tako zaradio nominaciju za Emmy za gostovanje u posljednjim dvjema epizodama "Hitne službe" 2009. Sinkronizirao je i crtane filmove, a najpoznatija mu je glasovna uloga u seriji o Spužvi Bobu Skockanom. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter