Umro oskarovac Cliff Robertson

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumac Cliff Robertson, koji je dobio Oscara za ulogu mentalno hendikepiranog domara u filmu "Charly" te glumio medu ostalim u filmovima "PT 109" i "Covjek pauk", umro je u subotu u New Yorku, samo dan nakon svojega 88. rodendana.

Robertsonova karijera proteže se na više od 60 godina tijekom kojih je glumio u holivudskim filmovima, broadwayskim predstavama, televizijskim dramama i reklamama.

Poznat je i po hrabrosti s kojom je razotkrio mocnog šefa fimske tvrtke Columbia studios Davida Begelmana koji je krivotvorio njegovo ime na cek od 10.000 dolara 1977.

Begelmanova pronevjera novaca Columbije izazvala je skandal koji je nazvan Hollywoodgate, a Robertson je postao junak koji je riskirajuci karijeru razotkrio Begelmana. Robertson je nekoliko godina bio na crnoj listi prije nego što se vratio filmu 1983. u "Brainstormu".

Holivudska filmska industija dodijelila mu je najvišu filmsku nagradu Oscara za najboljeg glumca 1968. u filmu "Charly" gdje je glumio mentalno hendikepiranu osobu koja se u pokusu pretvara u genija da bi se kasnije ipak vratio na stanje u kojem je bio.

Robertson se proslavio kao jedan od najboljih dramskih glumaca svoje generacije. Glumio je takoder mladoga Johna F. Kennedyja u "PT 109" i staroga Bena Parkera, strica borca protiv zlocinaca Petera Parkera u filmovima "Covjek pauk".

Za rad na televiziji još od "Playhousea 90" 1950-ih dobio je nagradu Emmy.

Americki mediji izvješcuju da je Robertson umro prirodnom smrcu u sveucilišnom medicinskom centru Stony Brook u saveznoj državi New York.


Podijeli: Facebook Twiter